Mali ste obličkové kamene? Táto diéta chráni pred recidívami!

Pre každého, kto niekedy prekonal nefrolitiázu, je poslednou vecou, ktorú potrebuje, prežívať mučivú bolesť spôsobenú kameňom, keď “opúšťa” obličku. Nová štúdia teraz odhaľuje, ktorá strava môže byť ochranná.

Kľúčom k úspechu je podľa vedcov konzumácia veľkého množstva potravín bohatých na draslík a dostatok nízkotučných mliečnych výrobkov bohatých na vápnik.

Ovocie a zelenina bohaté na draslík, ktoré môžu pomôcť predchádzať recidívam, sú:

  • Banány
  • Pomaranče
  • Banány Banány
  • Marhule
  • Huby
  • Hrášok
  • Uhorky
  • Tekvice
  • Melóny

Výskumníci z Mayo Clinic dospeli k týmto záverom na základe analýzy údajov od 411 pacientov s nefrolitiázou a 384 zdravých rovesníkov. Vedci porovnali stravu oboch skupín a zistili zaujímavé skutočnosti.

Počas štyroch rokov sledovania došlo u 73 pacientov s nefrolitiázou k recidíve ochorenia.

Ako výskumníci zistili, čím menej vápnika a draslíka dobrovoľníci konzumovali, tým viac im hrozilo riziko recidívy.

Nedostatočný príjem draslíka bol obzvlášť škodlivý pre pacientov s nefrolitiázou, ktorí užívali niektoré diuretiká a doplnky vápnika.

Pacienti tiež pili príliš veľa vody. Tento zvyk si osvojili, keď sa u nich prvýkrát objavila nefrolitiáza a odvtedy si ho udržiavali.

Súvisiace problémy

Nefrolitiáza nie je len mimoriadne bolestivý zážitok. Súvisí aj s ďalšími zdravotnými problémami, ako sú chronické ochorenia obličiek, osteoporóza a srdcové choroby.

Bohužiaľ u tých, u ktorých sa raz v živote vyskytne, je takmer 30 % pravdepodobnosť recidívy do 5 rokov.

Koľko draslíka a vápnika je teda potrebné na zníženie rizika recidívy?

“Dve až tri porcie nízkotučných mliečnych výrobkov denne sú dostatočné,” odpovedá vedúci výskumník Dr. John Lieske, riaditeľ O’Brien Urologic Research Center na Mayo Clinic.

“Jedna porcia sa rovná poháru mlieka alebo klasickému tégliku jogurtu alebo 30 gramom žltého syra. Toto množstvo dodáva telu vápnik, ktorý potrebuje, aby sa vyhlo vzniku obličkových kameňov.”

Čo sa týka draslíka, odporúčania sú menej presné. “Jedzte veľa ovocia a zeleniny,” odporúča Dr. Lieske. “A klásť dôraz na rozmanitosť.

Vo všeobecnosti potrebujeme aspoň tri druhy ovocia a dva veľké šaláty denne. Myslím, že to stačí na získanie všetkých zložiek, ktoré potrebujeme pre dobré zdravie.”

Nová štúdia bola uverejnená v lekárskom časopise Mayo Clinic Proceedings, ktorý vydáva Mayo Clinic.

Podeľte sa o tento zaujímavý príspevok aj s ostatnými na Facebooku.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*