- Musím povedať, že toto je jeden z najlepších tvarohových koláčov, aké som doteraz pripravila!
Zloženie:
Cesto:
- 270 g celozrnnej polohr. alebo krupicovej múky
- 125 g studeného masla
- 2 žĺtky
- 50 g práškového cukru
- 1 čajová lyžička 18% smotany
- 1 plochá čajová lyžička prášku do pečiva
Tvarohová zmes:
- 1 kg tvarohu
- 3/4 šálky cukru
- 50 g mäkkého masla
- prípadne 1 tabuľka bielej čokolády
- 2 ploché lyžice zemiakového škrobu
- 5 vajec
- 2 šálky malín
Postup:
- Na dosku vysypte preosiatu múku (270 g, môže to byť celozrnná múka na koláče alebo napríklad v pomere 1:1 s krupicovou). Pridajte 125 g studeného masla (najlepšie nakrájaného na kocky), 2 žĺtky, lyžičku prášku do pečiva, 50 g práškového cukru a lyžičku 18% smotany.
- Najskôr ho celé nakrájajte nožom a potom vymiesite na hladké cesto. Zabaľte ich do potravinovej fólie a vložte na 20-30 minút do chladničky.
- Vyvaľkajte cesto, popichajte ho vidličkou a vložte do formy (moja má 24 cm). Pečte 15 minút pri teplote 190 stupňov. Koláč vyberte z rúry a nechajte ho mierne vychladnúť. Medzitým si pripravte tvarohovú zmes.
- Všetky prísady na tvarohovú zmes by mali mať izbovú teplotu. Zmiešajte 1 kg tvarohu, napr. z vedra alebo dvakrát pomletého, s 3/4 šálky cukru, 50 g mäkkého masla, 5 žĺtkami a prípadne 100 g bielej čokolády (rozpustenej vo vodnom kúpeli). Miešajte len dovtedy, kým sa ingrediencie nespoja. Pridajte 2 polievkové lyžice škrobu a znova premiešajte, kým sa prísady nespoja.
- Vyšľahajte 5 bielkov so štipkou soli do tuha. Najlepšie je to robiť aspoň 7 minút. Postupne po lyžiciach pridávajte vyšľahané bielky do tvarohovej zmesi. Jemne miešajte lyžicou alebo metličkou (nie mixérom!), kým sa nespojí.
- Nalejte na upečený spodok a rovnomerne posypte malinami. Vložte do rúry vyhriatej na 170 stupňov a pečte 15 minút, potom 90 minút pri 140-150 stupňoch (zhora aj zdola, bez ventilátora). Vychladnite v mierne pootvorených dverách rúry.
Prajeme dobrú chuť!
Leave a Reply