Ingrediencie pre 12 osôb:
- 100g čokolády s vyšším percentom kakaa
- 5 vajec
- 150 g zmäknutého masla
- 1 vrecúško vanilkového cukru
- 200 g tekutého medu
- 100 g múky
- 50 g škrobovej múčky
- 50 g mletých sušienok s vanilkovou príchuťou
- 2 lyžice kakaa
- 1 lyžica škorice
- 1 polievková lyžica korenia na perník
- 1 plná lyžica prášku do pečiva
- 2-3 lyžice rumu
- 200-300g slivkového lekváru alebo iný džem
Poleva:
- 150 g masla
- 100 g mliečnej čokolády
- 50g čokolády s vyšším percentom kakaa
- 120 ml mlieka
- 50 g cukru
Príprava:
- Oddeľte vajcia. Maslo a vanilkový cukor vyšľaháme do peny a po jednom za stáleho miešania pridávame žĺtky. Pridajte med a pokračujte v miešaní, aby ste získali hladkú zmes. Na miernom ohni rozpustíme čokoládu a za stáleho miešania pridáme k predchádzajúcej mase.
- Múku, škrob.múčku, kakao a korenie zmiešame a preosejeme. Pridáme mleté sušienky. Do predchádzajúcej hmoty pridáme múčne prísady. Pridáme rum.
- Z bielkov vyšľaháme so štipkou soli tuhý sneh a za pomalého miešania metličkou pridávame do predchádzajúcej masy.
- Cesto vylejeme na plech 20×30 a pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 20 minút (nezabudnite kontrolovať špáradlom!)
- Po upečení cesto úplne vychladíme a ostrým nožom prekrojíme na polovicu. Natrite džemom alebo lekvárom, do ktorého ste pridali lyžičku rumu a prípadne lyžičku škorice, priložte druhý polovicu plátu a nechajte vychladnúť.
- Polevu pripravíme varením masla, cukru a mlieka, pridáme čokoládu a miešame, aby sa rozpustila. Necháme 15 minút v chlade trochu stuhnúť a potom polejeme koláč. Pred rezaním dobre vychlaďte.
Prajeme dobrú chuť!
Leave a Reply