Mňamózny kakaový koláč s kokosovou posýpkou, ktorý treba na sviatky upiecť!


Ingrediencie

  • 600 gramov polohr.múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 200 gramov masla
  • 2 vajcia
  • 200 gramov cukru
  • 6 šálok smotany alebo mlieka

Náplň

  • 300 gramov cukru
  • 1 liter mlieka
  • 120 gramov hl.múky
  • 200 gramov masla
  • 2 šálky kakaa

Poleva

  • 1-2 čokolády na varenie
  • pár lyžíc oleja
  • kokos na posypanie

Príprava

  1. Do múky zmiešanej s práškom do pečiva rozdrobíme maslo, v strede urobíme jamku, pridáme cukor, vajce a smotanu/mlieko a vymiesime cesto. (Potom dám na chvíľu do mrazničky odstáť, ľahšie sa rozvinie)
  2. Vychladnuté cesto rozvaľkáme na 4 tenké (2 mm) rovnaké pláty a pečieme na prevrátenom plechu (asi 20×30 cm) pri teplote 200C asi 10-15 minút, záleží od hrúbky cesta a teploty, ale nemusí byť veľmi hnedé.
  3. Keď je cesto upečené, ihneď ho vyberte, najjednoduchšie je to s papierom na pečenie tak, ako je, jednoducho ho vyberte, robte to kým je horúce, pretože neskôr ľahko skrehne.
  4. Na krém dáme do misky cukor a na miernom ohni ho rozpustíme do tmavožltej/karamelovej farby.
  5. Vzniknutý karamel zalejeme ľadovým mliekom a varíme, kým sa všetok karamel nerozpustí, samozrejme cukor veľmi stuhne, keď pridáte mlieko, ale nebojte sa, všetko sa roztopí, len sledujte až to neprihorí.
  6. Keď sa karamel rozpustí v mlieku, pridáme preosiatu múku (ktorú ste aj tak predtým rozmiešali v mlieku alebo vode) a varte, kým nezhustne (podľa potreby pridajte ešte múku)
  7. Náplň necháme vychladnúť. Maslo vymiešame do peny a pridáme do vychladnutej plnky, všetko pekne premiešame, aby sa spojilo.
  8. Na tom istom plechu, na ktorom ste piekli pláty, poukladajte najprv plát, potom plnku, plát a potom plnku, normálne na „správnu“ stranu, t. j. dovnútra plechu.
  9. Na záver dáme plát, ktorý polejeme rozpustenou čokoládou, navrch som posypala trochou kokosu, aby to vyzeralo krajšie.

    Dobrú chuť!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*