Môj starý otec bol záhradník. Plesnivé paradajky nikdy nevyhadzoval, dajú sa šikovne využiť: Toto je osvedčená metóda môjho starého otca!

Plesnivé paradajky treba vyhodiť. Je známe, že aj keď sú stopy plesne malé, už nie sú jedlé. Niekedy sa však dajú šikovne využiť, ak máte záhradku. Rastliny tak posilníte na zimu. Toto je osvedčená metóda môjho starého otca.

Paradajky sa veľmi rýchlo kazia a sú mimoriadne jemné. Možno ich teraz nekupujeme na kilogramy ako v lete, ale treba zabezpečiť správne uskladnenie čo i len jednej paradajky.

A ak sa náhodou objaví pleseň, oplatí sa poznať metódu môjho starého otca.

Ako získať semená z hnilých paradajok?

Hnilá zelenina môže byť užitočná v záhrade. Ak sa pleseň objavila len na šupke, jej semená sú stále vhodné na pestovanie a chuť zeleniny si užijete aj v ďalšej sezóne. Tu sú dva spôsoby môjho starého otca:

Plesnivú paradajku najskôr zbavte semienok. Zvyšok vyhoďte. Semená potom vložte do pohára, zalejte vodou a odstavte na pár dní. Tým sa spustí proces fermentácie, ktorý odstráni želatínový povlak.

Je to dôležité, pretože táto časť zeleniny môže sťažiť klíčenie. Asi po 3-5 dňoch by mali byť semená pripravené. Opláchnite ich a dôkladne osušte. Potom ich uložte na bezpečné miesto, kde počkajú do jari.

Zhnité paradajky posilnia ostatné rastliny

Táto zelenina je tiež ideálna na prípravu hnojiva. Plesnivé paradajky stačí vyhodiť do kompostu a čoskoro v spojení s ďalšími rastlinnými zvyškami vytvoria prírodný kondicionér.

V tomto prípade sa musíte držať prísnych pravidiel kompostovania. To vám pomôže vyhnúť sa prenosu plesní na iné zložky hnojív.

V prvom rade treba odpad dôkladne rozdrviť, zabezpečiť správnu cirkuláciu vzduchu a kompostér pravidelne napĺňať kriedou alebo dolomitom.

Ako skladovať paradajky, aby nesplesniveli?

Paradajky radšej nedávajte do chladničky, pretože tam vlhkosť urýchľuje vznik plesní. Skladovanie na kuchynskej linke alebo v otvorenej miske umožňuje rovnomerné dozrievanie a vydržia čerstvé niekoľko dní.

Preto sú najlepšie nádoby, ktoré zabezpečujú dostatočnú cirkuláciu vzduchu. Ideálnym riešením sú sieťované koše alebo keramické misky s otvormi.

Takéto jedlá zabraňujú tvorbe vlhkosti, ktorá spôsobuje hnilobu. Ďalším spôsobom, ako predĺžiť čerstvosť paradajok, je ich skladovanie spolu so stopkami. Pomáha udržiavať dobrý stav paradajok a odďaľuje proces ich vädnutia.

Ak vás článok zaujal, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*