Ľudia, ktorí majú problémy so žalúdkom, ako je zvýšená žalúdočná kyselina, by mali úplne upraviť stravu. A venujte zvláštnu pozornosť týmto falzifikátom!
V prvom rade by ste mali vyhodiť sýtené nápoje, kofeín, alkohol, ale aj pikantné, kyslé a korenené jedlá. Potraviny s nízkou hodnotou ph spôsobujú pálenie záhy, kyslý reflux a grganie, ako aj ďalšie súvisiace zdravotné problémy.
Pikantné jedlá a omáčky
Hodnota pH chilli omáčky je od 2,8 do 3,7, preto môžu dráždiť sliznicu pažeráka a spôsobiť návrat žalúdočnej kyseliny.
Konzumácia príliš veľkého množstva korenistých jedál zvyčajne vedie k páleniu záhy, preto sa odporúča dávať si pozor na množstvo korenistých produktov, ktoré konzumujete.
Kofeínové nápoje
Čaje a energetické nápoje tiež dráždia sliznicu žalúdka, čo spôsobuje bolesť. Nápoje s kofeínom navyše oslabujú dolný pažerákový zvierač, čo spôsobuje, že kyselina zo žalúdka sa vracia späť do pažeráka.
Citrusové šťavy
Ak máte problém s pálením záhy, vyhnite sa citrusovým plodom. Keďže je veľmi kyslý, môže spôsobiť ďalšie žalúdočné problémy.
Mätový čaj
Aj keď si často myslíme, že mäta pôsobí priaznivo na upokojenie žalúdka a čriev, neplatí to pre ľudí, ktorí majú žalúdočné problémy.
Konzumácia veľkého množstva mätového čaju každý deň môže viesť k páleniu záhy a refluxu kyseliny do pažeráka. Určite môžete piť určité množstvá tohto čaju, ale buďte opatrní.
Cherry paradajky
Tento druh paradajok môže byť extrémne kyslý, a preto by ste sa mu mali vyhýbať. Ak stále radi jete cherry paradajky, môžete si po nich dať mentolový cukrík, ktorý stimuluje tvorbu hlienu v žalúdku a týmto spôsobom môžete znížiť pálenie záhy.
Alkohol
Alkohol na jednej strane uvoľňuje zvieraciu chlopňu, no na druhej strane poškodzuje sliznicu pažeráka. Mali by ste sa mu vyhýbať, ak máte problémy so žalúdkom.
Mastné a vyprážané jedlá
Tučné a vyprážané jedlá sú riskantné, pretože spôsobujú, že žalúdočná kyselina sa vracia späť do pažeráka, čo spôsobuje pálenie záhy. Odporúča sa vyhnúť sa hranolčekom, čipsom, syrom, plnotučnému mlieku a maslu.
Sýtené nápoje
Bublinky z nápojov sýtených oxidom uhličitým sa šíria cez žalúdok, vytvárajú tlak na zvierač a tlačia žalúdočnú kyselinu späť do tráviaceho traktu.
Cesnak
Surová cibuľa je na zozname potravín, ktorým by ste sa mali vyhnúť, ak vás páli záha. Týka sa to najmä cesnaku, ktorý môže spôsobiť bolesti žalúdka.
Potravinové prísady
Tu je niekoľko ďalších potravín, ktorým sa treba vyhnúť, ak vás páli záha:
- 1. Kokosový olej
- 2. Cukor, javorový sirup, spracovaný med
- 4. Majonéza
- 5. Zrná ako kukurica a pšenica
Leave a Reply