Najčastejšie chyby pri nakladaní kapusty. Pre toto je šedá a bez chuti!

Nakladanie kapusty nie je zložitý proces a domáca kyslá kapusta je naozaj chutná. Navyše má mnoho zdravotných vlastností, za ktoré sa nám naše telo poďakuje. Je však dôležité správne sa pripraviť na morenie a vyhnúť sa bežným chybám.

Vlastnosti kyslej kapusty

Kyslá kapusta je veľmi zdravá vďaka vysokému obsahu vitamínov a minerálov. Je bohatým zdrojom vitamínu C a vitamínov B. Má tiež veľkú dávku železa, vápnika a draslíka.

Priaznivo pôsobí na činnosť srdca a posilňuje imunitný systém celého organizmu, vďaka čomu nielen menej často ochorieme, ale aj miernejšie trpíme niektorými chorobami.

Má vlastnosti, ktoré znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Jeho jedením si môžeme zlepšiť vonkajší vzhľad – stav pleti a postavu. Kyslá kapusta je veľmi nízkokalorická, navyše priaznivo pôsobí na trávenie a zabraňuje zápche.

Jednoduchý recept na kyslú kapustu

Príprava domácej kyslej kapusty je veľmi jednoduchá, s takouto výzvou si poradí aj amatér.

Ingrediencie:

  • 2 kg bielej kapusty
  • 40 g kamennej soli
  • voliteľné doplnky: mrkva, jablko, rasca, horčica
  • potrebné príslušenstvo: päť 500 ml pohárov, drevená lyžica s guľôčkou/drevený tĺčik

Príprava krok za krokom:

KROK 1. Ošúpte kapustu, odstráňte poškodené listy a umyte celú hlávku. Hlávku kapusty nakrájajte na štyri časti a potom odstráňte svetlé jadro zo stredu.

Kapustu nakrájame nožom (alebo strúhadlom) na tenké pásiky. Nasekanú kapustu vložte do hlbokej veľkej misy a pridajte soľ. Predpokladá sa, že na 1 kg kapusty pripadá 20 g soli. Všetko dôkladne premiešame.

KROK 2. Ak chcete svoju verziu vylepšiť mrkvou, teraz je čas pridať ju. Na tento účel môžete nastrúhať 2-3 mrkvy a pridať ich do kapusty. Podobne 1-2 jablká, ktoré treba tiež nastrúhať a pridať do kapusty.

Ak chcete pridať rascu alebo horčicu, je tiež ten správny čas.

KROK 3. Nastrúhanú kapustu (s ľubovoľnými prísadami) rozšľaháme drevenou vareškou s guľôčkou na konci. Ak nemáte lyžicu, môžete ju miesiť aj rukami. Po miesení odstavte na pár minút, potom postup niekoľkokrát zopakujte, kým kapusta nepustí šťavu.

KROK 4. V ďalšom kroku si pripravte 5 pohárov a začnite do nich vkladať kapustu. Každú porciu umiestnenú v dóze pevne zabaľte do nádoby a snažte sa ju čo najviac naplniť.

Týmto spôsobom odstránite vzduch, ktorý pozitívne ovplyvňuje proces fermentácie. Každú vrstvu kapusty preto opatrne natlačíme do pohára lyžičkou.

Množstvo kapusty v tégliku by nemalo presiahnuť 80 %, pretože pri kvasení zväčšuje svoj objem. Zatvorte všetky poháre, ale nie tesne, aby mohli plynné produkty fermentácie voľne unikať.

KROK 5. Pripravené poháre umiestnite na tmavé miesto, kde teplota nepresiahne 20°C. Najlepšie je položiť ich na utierku, pretože môžu pustiť šťavu a zafarbiť povrch.

KROK 6. Proces nakladania kapusty by mal trvať 7 až 14 dní (závisí to od teploty miestnosti, kde sa nakladá). Po 2-3 dňoch však čiapky skontrolujte – ak sa výrazne vydúvajú, viac ich utiahnite.

Asi po 7 dňoch nakladania odskrutkujte jednu z nádob a skontrolujte, či je kapusta už nakladaná. Ak nie, nechajte ešte niekoľko dní, kým nedosiahne požadovanú chuť. Po uplynutí tejto doby vložte poháre do chladničky, kde ich môžete uchovávať maximálne 3-4 mesiace.

Najčastejšie chyby

Domáca výroba kapusty nie je zložitá, no existuje veľa chýb, ktoré sa dajú ľahko urobiť a tak zničiť celú kyslú kapustu. Aké sú najčastejšie chyby pri nakladaní kapusty?

1. Príliš veľa soli

Pri pridávaní soli do kapusty je dobré postupovať podľa receptu – prebytočná soľ nemusí negatívne ovplyvniť len chuť, ale aj kvalitu. Predpokladá sa, že na 1 kg kapusty sa pridá 20 g soli.

Preto sa oplatí starostlivo zvážiť všetky ingrediencie, aby ste sa vyhli nadmernému soleniu. Ak sa tak stane, kapusta bude nielen nechutná, ale môže aj zosiveť alebo zhnednúť. Navyše sa rýchlejšie rozpadne a začne plesnivieť.

2. Nesprávna teplota na nakladanie kapusty

Odporúčaná teplota, pri ktorej kapustu nakladáme, by mala byť medzi 18 – 22°C. Ak je príliš nízka, proces kvasenia trvá príliš dlho a skôr, než vykvasí, začne plesnivieť.

3. Používanie špinavých nástrojov

Kapustu treba rozdrviť drevenou lyžicou s guľôčkou/dreveným tĺčikom. Pred použitím je dôležité tento nástroj dôkladne umyť. Rovnako ako nádoba, do ktorej nakladáme kapustu (poháre).

Ak použité zariadenie nie je správne vyčistené, môže to prispieť k vzniku plesní.

4. Nakladanie mladej kapusty

Kapusta vhodná na nakladanie by nemala byť mladá, pretože má príliš málo cukru, čo negatívne ovplyvňuje proces nakladania. Na morenie sú najlepšie neskoré odrody kapusty.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*