Najúžasnejší čokoládový dezert, ktorý sa topí v ústach! Bez vajec a masla!

  • Tento chutný, čokoládový koláč zvládne pripraviť každý! Urobte jeden koláč s priemerom 20 cm (asi 10 porcií):
Ingrediencie:
  • 280 g (2 + 1/3 šálky) polohrubej múky
  • 45 g (4 polievkové lyžice – 1/3 šálky) nesladeného kakaového prášku
  • 150 g (2/3 šálky) kryštálového cukru, ak preferujete sladšie koláče, môžete použiť 180 g cukru
  • 8 g (2 čajové lyžičky) sódy bikarbóny
  • štipka soli
  • 20 g (1 + 1/2 lyžice) octu
  • 105 g (1/2 šálky) rastlinného oleja bez chuti (slnečnicový olej)
  • 2 lyžičky vanilkovej pasty
  • 320 ml (1 + 1/3 šálky) horúcej vody
Čokoládová poleva:
  • 150 g horkej čokolády
  • 50 g mliečnej čokolády
  • 120 g (1/2 šálky) smotany na šľahanie (35 % tuku)

Inštrukcie:

  1. Vo veľkej mise si preosejte suché ingrediencie (múka, kakao, cukor, sóda bikarbóna, soľ) a miešajte, kým sa nespoja.
  2. Pridáme mokré ingrediencie (ocot, olej, vanilku, vodu) a vareškou alebo lyžicou (nepotrebujete elektrický ručný mixér) miešame do hladka a dobre spojené, cesto nepremiešame.
  3. Cesto nalejte do vymastenej a vysypanej tortovej formy s priemerom 20 cm a pečieme v predhriatej rúre na 180°C asi 40 minút (alebo kým špáradlo nevyjde čisté).
  4. Vyberte z rúry, nechajte mierne vychladnúť, potom koláč vyberte z formy a nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
  5. Medzitým si pripravte čokoládovú polevu, nasekajte čokoládu a vložte ju do žiaruvzdornej misky.
  6. Smotanu na šľahanie dáme do malého hrnca a zohrievame, kým nezačne na okrajoch takmer vrieť (neprivedieme ju do úplného varu).
  7. Horúcu smotanu na šľahanie nalejte na nasekanú čokoládu, nechajte 1-2 minúty postáť a potom miešajte, kým sa neroztopí a nebude hladká. Ak je poleva príliš tekutá, môžete počkať niekoľko minút, kým ju natriete na tortu.
  8. Tortu môžete prikryť plastovou fóliou a skladovať v chladničke 1 týždeň (pred podávaním vyberte z chladničky aspoň 1 hodinu a podávajte pri izbovej teplote).
Dobrú chuť a príjemnú prípravu😊👩‍🍳👌

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*