Cesnak nie je len bylina a korenie, ktoré konzumujeme ako potravinu, ale určite aj legenda: cesnak sa našiel v egyptských pyramídach a spomína sa dokonca aj v Biblii.
Hippokrates, otec západnej medicíny, ho pravidelne používal a dokonca ho dávali aj športovcom na prvých olympijských hrách v Aténach na zlepšenie ich výkonu. Cesnak má oveľa väčšiu silu, než si myslíme.
Moderná veda dokázala to, čo intuitívne vedeli už starovekí liečitelia: cesnak je silnou zbraňou proti patogénom.
Štúdia S. Ankriho a D. Mirelmana z roku 1999 ukázala, že zložka cesnaku nazývaná cesnakový alicín je zodpovedná za antimikrobiálne, antivírusové a antiparazitárne účinky tejto rastliny.
Ukázalo sa, že je účinný aj proti kmeňom E. coli odolným voči liekom a okrem toho bojuje aj proti baktériám, ktoré sú odolné aj voči antibiotikám. Alicín sa v cesnaku nenachádza. Jeho zložky, alicín a enzým aliináza, sú súčasťou buniek v chĺpkoch cesnakových semien.
Tieto dve zložky sú v rastline prítomné oddelene, ale pri poškodení bunkových stien sa zmiešajú a vytvoria všemocný alicín. Pri domácom varení sa musíme uistiť, že po poškodení týchto konkrétnych bunkových stien v obaloch cesnakových semien použijeme najvhodnejšiu metódu.
Nakrájaný cesnak však nevhadzujte len tak do hrnca alebo na panvicu, pretože teplo zneškodní liečivé vlastnosti alicínu.
Podľa štúdie K. Songa a J. A. Milnera z roku 2001 zahrievanie, mikrovlnenie alebo varenie ničí aktivitu enzýmu aliinázy v rozdrvenom cesnaku.
Vo väčšine potravín by sa však cesnak mal skôr variť alebo pražiť ako používať surový.
Aby sa zachovali niektoré liečivé vlastnosti alicínu, vedci odporúčajú, aby sa cesnak po pomletí nechal desať minút odstáť, aby aliináza mohla vykonať svoju prácu a vyprodukovať čo najviac alicínu, kým sa varením neutralizuje.
Pri ďalšom varení preto najprv nakrájajte cesnak a potom ho nechajte odstáť. Kým dokončíte prípravu ostatných ingrediencií, z buniek rozdrvených strúčikov sa uvoľní veľké množstvo alicínu.
Podeľte sa o túto radu aj s ostatnými na Facebooku.
Leave a Reply