Pšeno treba milovať nielen pre jeho výživovú hodnotu! Je to jedno z mála celozrnných obilnín, ktoré neobsahujú lepok a alkalizujú. Pozrime sa, prečo by sme ho mali jesť! Naši starí rodičia ho jedli každý deň.
Naši starí rodičia ju jedli každý deň, my ju považujeme za vtáčie zoby, ale v Ázii a Afrike je stále základnou potravinou… a má na to dobrý dôvod!
Fyziologické účinky týchto malých obilných guľôčok sú úžasné vďaka množstvu minerálov, stopových prvkov a vitamínov, ktoré obsahujú. Pšeno bolo hlavnou plodinou Číňanov viac ako 10 000 rokov pred zavedením ryže.
10 dkg obsahuje celkovo 550 mg kyseliny kremičitej, zlúčeniny kremíka, ktorá hrá dôležitú úlohu pri tvorbe kostí, zvyšuje pružnosť a odolnosť našich spojivových tkanív. Okrem toho je táto obilnina bohatá na mnohé ďalšie minerály: železo, horčík, fosfor, draslík, zinok… a mnohé ďalšie.
Priaznivé účinky:
- – ľahko stráviteľné, jediné obilniny s alkalickým zložením.
- – je prakticky bezlepkové, ALE výrobky z prosa by mali ľudia s celiakiou konzumovať len vtedy, ak môžu zaručiť, že výrobky neboli nijakým spôsobom kontaminované lepkom!
- – Vysoký obsah kremíka má za následok sviežu, hladkú pokožku, žiarivo zdravé a silné vlasy.
- – keďže kremík zvyšuje pružnosť tkanív, odporúča sa na pravidelnú konzumáciu ľuďom, ktorí trpia niektorým z nasledujúcich ochorení: oslabenie spojivového tkaniva, kŕčové žily, hemoroidy, poranenia platničiek, problémy s držaním tela, poruchy krvného obehu, závraty, únava, ekzémy, artritída, poranenia kĺbov, artritída a alergické ťažkosti.
- – Kremík v kombinácii s fluoridom zabezpečuje zdravé zuby a silné nechty.
- – Vysoký obsah vitamínov skupiny B má mimoriadne priaznivý vplyv na nervový systém.
- – vďaka vysokému obsahu železa (6,8 mg železa v 10 dkg) je účinný pri anémii spôsobenej nedostatkom železa
- – vysoký obsah kyseliny kremičitej v ňom zabraňuje ateroskleróze a obnovuje pružnosť poškodených ciev, čím zlepšuje prekrvenie a normalizuje vysoký krvný tlak. Kremelina zároveň zastavuje ďalšie odvápňovanie ciev.
- – V ľudovom liečiteľstve sa považuje aj za liek na oči a slezinu, ale známe sú aj jeho účinky na reguláciu hladiny cukru v krvi, posilnenie imunity a prevenciu rakoviny.
Ale nepreháňajte to s ním!
Vyššie uvedené argumenty v prospech prosa pravdepodobne mnohých povzbudia ku konzumácii tejto celozrnnej obilniny, ale je dôležité zdôrazniť, že je v ňom veľa dobrého. Nadmerný príjem prosa je škodlivý najmä pre pacientov s poruchami štítnej žľazy.
Ak máte problémy so štítnou žľazou, je dôležité kontrolovať a obmedziť príjem potravín na báze prosa (ak si nie ste istí, opýtajte sa lekára, koľko prosa môžete zjesť).
Ak sa Vám článok páčil, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi.
Leave a Reply