Nedostatok žalúdočnej kyseliny spôsobuje rakovinu: Urobte si sami doma tento jednoduchý test!

Možno vás to prekvapí, ale nedostatok žalúdočnej kyseliny môže viesť k rakovine žalúdka, čreva alebo k iným chronickým ochoreniam. Okrem toho aj nadúvanie alebo grganie je často spôsobené práve nízkou hladinou žalúdočnej kyseliny.

Riziko zdravotných komplikácií sa mnohonásobne zvyšuje, ak človek užíva lieky na zníženie kyseliny v žalúdku. Tieto lieky sa nazývajú antacidá a najčastejšie sa používajú pri problémoch, ako sú žalúdočné vredy alebo gastroezofageálna refluxná choroba.

Tieto lieky môžu na chvíľu zmierniť bolesť, ale z dlhodobého hľadiska spôsobujú telu obrovské škody, a to nielen tým, že zvyšujú riziko rakoviny, ale napríklad aj tým, že odvápňujú kosti.

Ako môže nedostatok kyselín spôsobiť rakovinu?

Prvým dôvodom je, že keď v žalúdku nie je dostatok kyseliny, potrava sa správne nestrávi a môže sa potom v črevách rozkladať. Počas hnilobného procesu vzniká veľa toxických látok, ktoré poškodzujú črevá, vedú k zápalom a dlhodobé zápaly vedú k rakovine.

Druhý mechanizmus vzniku rakoviny, v tomto prípade rakoviny žalúdka, spočíva v tom, že prostredie s nízkym obsahom kyselín umožňuje zahniezdiť sa napríklad patogénnej baktérii Helicobacter Pylori. Ten podľa najnovších vedeckých zistení vedie k zápalom žalúdka, žalúdočným vredom a nakoniec aj k rakovine.

Test žalúdočnej kyseliny

Zistenie či máte v žalúdku dostatočnú hladinu kyseliny, je dôležitým preventívnym opatrením a základným krokom na ceste k zdraviu. Zvyčajne sa na to používa špecializovaný test, ktorý vykonávajú len lekári a nazýva sa Heidelbergov test. Pri tomto teste lekár vloží do žalúdka malú sondu veľkosti vitamínovej kapsule a potom pomocou nej zmeria kyslosť.

Existuje však aj jednoduchší test, ktorý si môžete urobiť sami doma.
Musíte vykonať nasledujúce kroky:

Zmiešajte 1/4 čajovej lyžičky jedlej sódy a 1/2 pohára vlažnej vody. Túto zmes vypite ráno na lačný žalúdok. Chvíľu počkajte a sledujte, čo sa stane. Zvyčajne môžete čakať maximálne 3 minúty. Ak si grgnete, znamená to, že žalúdočné kyseliny sú v poriadku.

Ak si však neodgrgnete, je dosť možné, že máte málo žalúdočnej kyseliny. V takom prípade môžete ísť k lekárovi, aby vám urobil špecializované vyšetrenie, ktoré tento výsledok buď potvrdí, alebo vyvráti.

Tento test funguje na princípe, že žalúdočná kyselina reaguje so sódou bikarbónou a uvoľňuje oxid uhličitý (CO2), ktorý potom uvoľníte (pozri nasledujúci obrázok). Presnosť testu sa zvýši v kombinácii s výskytom klinických príznakov zníženej kyslosti v žalúdku, medzi ktoré patria:

  • nafúknutý žalúdok, pocit plnosti po jedle
  • nestrávené jedlo, hnačka alebo zápcha
  • alergie na niektoré potraviny
  • občasná nevoľnosť
  • podráždenie okolo konečníka
  • mäkké a lámavé nechty
  • žilky na lícach a nose
  • mykózy a črevná dysbióza
  • akné
  • nedostatok železa
  • vypadávanie vlasov
Ako podporiť trávenie a tvorbu žalúdočnej kyseliny

Ak máte nízku hladinu žalúdočnej kyseliny, máte v podstate dve možnosti:

  1. Dopĺňanie látok podobných žalúdočnej kyseline.
  2. Podporte produkciu vlastnej žalúdočnej kyseliny.

Do prvej skupiny patrí napríklad betaín HCL s pepsínom, jablčný ocot alebo citrónová šťava, ktoré sa užívajú pred jedlom alebo počas jedla. V prípade, že máte žalúdočné vredy alebo inak poškodenú žalúdočnú sliznicu, buďte s týmito látkami opatrní.

Tieto produkty sú však len dočasným riešením. Okrem priamej podpory trávenia by ste sa mali snažiť zvýšiť aj vlastnú produkciu žalúdočnej kyseliny a uľahčiť tak svojmu telu trávenie.

Na to sú vhodné nasledujúce potraviny, bylinky, doplnky a ďalšie rady:

  • kapusta (obsahuje tzv. vitamín U, ktorý lieči sliznicu žalúdka)
  • morská soľ (zdroj chlóru na výrobu kyseliny chlorovodíkovej)
  • nepite veľa vody počas jedla a po jedle (zrieďuje kyseliny v žalúdku)
  • dostatočné prežúvanie potravy v ústach (aby sa ľahšie trávila v žalúdku a črevách)
  • horké potraviny, výživové doplnky alebo bylinky – napríklad chmeľ, koreň púpavy alebo artičoky (horká chuť stimuluje tvorbu žalúdočnej kyseliny).
  • fermentované potraviny (sú už fermentované, takže sú v tele ľahšie stráviteľné a obsahujú vlastné kyseliny)
  • kostné vývary (regenerujú žalúdok a črevá)

A nezabudnite – mnohé tráviace problémy nie sú dôsledkom nadbytku, ale skôr nedostatku žalúdočnej kyseliny, hoci to často môže vyzerať inak.

Dúfame, že sa vám tento článok páčil a bol pre vás užitočný. Podeľte sa tieto informácie aj s ostatnými na Facebooku.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*