Nekupujem ho, vyrábam si ho sama. Prestali mi praskať kolená a vlasy mám ako hodváb!

Kolagénové doplnky dostanete dokonca aj v supermarketoch. Namiesto preplácania práškov a nápojov si vyberte domáci zdroj tohto stavebného materiálu. Celý hrniec bude stáť centy.

Kolagén je stavebný prvok spojivového tkaniva, zodpovedný okrem iného za zdravé kĺby a zdravú, pevnú pokožku. S vekom sa jeho produkcia znižuje, čo ovplyvňuje stav nášho tela.

Stojí za to sa uistiť, že je zahrnutý do vašej každodennej stravy vopred. Jednoduché a lacné recepty prídu na záchranu a poskytnú dávku zdravia.

Kolagén je tajomstvom zdravia

Kolagén je základný proteín, ktorý dodáva pokožke pružnosť, hladkosť a pevnosť. Vďaka nemu je naša pleť bez vrások. Kolagén podporuje regeneráciu tkanív, urýchľuje proces hojenia rán a znižuje viditeľnosť jaziev.

Žiaľ, s vekom sa produkcia kolagénu znižuje, čo vedie k ochabnutiu tkaniva a objaveniu sa známok starnutia pokožky. Kolagén tiež zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane a podpore štruktúry kĺbov, kostí, šliach a väzov.

Jeho pravidelná konzumácia môže znížiť bolesti kĺbov, podporiť proces regenerácie a zlepšiť ich pohyblivosť. Ako štrukturálny proteín podporuje pevnosť a elasticitu spojivového tkaniva, čím predchádza zraneniam.

Pôsobí ako prírodný „tmel“, ktorý drží vlasové bunky pohromade, čím zvyšuje ich pevnosť a pružnosť.

Domáce zdroje kolagénu

Príprava domáceho zdroja kolagénu nemusí byť drahá. Na záchranu prichádza vývar varený s kuracími nohami, teľacími kosťami alebo bravčovými kosťami.

Tieto časti mäsa končia v polievke len málokedy, no určite sa to oplatí zmeniť. Sú bohaté na kolagén, ktorý premení obyčajný vývar na prírodný doplnok.

Tajomstvo výroby kolagénového vývaru je dlhé, pomalé zahrievanie. Suroviny polievky zalejeme studenou vodou. Keď vývar dosiahne bod varu, teplota sa udržiava na konštantnej úrovni najmenej 3 hodiny.

Malo by to jemne vrieť a na povrchu by sa mali objaviť bublinky. Naše staré mamy hovorievali, že vývar „žmurká“. Nakoniec dosolíme.

Kolagénový vývar je hustý a zakalený
Vychladnutá polievka sa zmení na želé – nečudujte sa, je to prirodzený proces. To všetko vďaka veľkému množstvu kolagénu. Po zahriatí sa však opäť stáva tekutým.

Zdrojom kolagénu sú aj ryby a výrobky obsahujúce želatínu, ako je želé.

Želé plné kolagénu

Kolagénové želé je skutočná vitamínová a minerálna bomba. Pripravený na báze mäsového alebo zeleninového vývaru dodá telu nielen hodnotné bielkoviny, ale aj mnoho ďalších živín.

Je to prirodzený spôsob, ako udržať kĺby, pokožku a vlasy zdravé. Základom je vývar z kuracích nôh, bravčových kostí a hovädzích kostí, hoci môžete použiť aj jemnejšie kuracie mäso.

Pridajte želatínu, vašu obľúbenú zeleninu a je to hotové.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*