Ostružiny začínajú dozrievať koncom leta a môžu sa zbierať až do konca septembra. Toto čierne, mierne kyslé, mierne trpké a sladké bobule sú jedným z najzdravších druhov ovocia na svete.
Máme šťastie, že v našich klimatických podmienkach dobre rastie a je to veľmi životaschopná rastlina. Tu je dôvod, prečo by ste ich mali pravidelne konzumovať v sezóne a dokonca aj mimo nej, ak si môžete zaobstarať mrazenú verziu.
- 1 – Plný vlákniny
Jedna šálka černíc obsahuje viac ako 7,6 gramu vlákniny. Len pre predstavu, 100 g ovsených vločiek obsahuje 14 gramov vlákniny. Vláknina, ktorú obsahuje, vás zasýti a pomáha tráveniu. Skutočne zdravé občerstvenie. - 2 – Plné antioxidantov
Tieto antioxidanty chránia telo, bojujú proti voľným radikálom, poškodeniu buniek a spomaľujú starnutie. - 3 – Podporuje kognitívne a motorické funkcie
Obsahuje polyfenoly, ktoré pomáhajú udržiavať správne kognitívne a motorické funkcie s pribúdajúcim vekom. - 4 – Ústne zdravie
Vďaka obsahu kyseliny galovej, kyseliny elagovej a rutínu sú černice aj účinnou antibakteriálnou a antivírusovou potravinou. Podľa štúdie uskutočnenej na Univerzite v Severnej Karolíne je účinný pri liečbe infekčných ochorení ústnej dutiny.
- 5 – Protinádorová aktivita
Mnohé antioxidanty, ktoré sa nachádzajú v černiciach, ako napríklad kyselina elagová alebo antokyány, pomáhajú predchádzať rakovine pľúc, hrubého čreva a pažeráka a môžu tiež zabrániť šíreniu rakovinových buniek. - 6 – Srdcu priateľské
Antioxidanty chránia srdce, horčík a vláknina prospievajú tepnám a môžu zabrániť vysokému krvnému tlaku. - 7 – Posilnenie imunitného systému
Množstvo minerálov a vitamínov, na ktoré sú ostružiny bohaté, podporuje imunitný systém, vďaka čomu sa telo účinnejšie bráni proti patogénom. - 8 – Kontrola hmotnosti
Keďže má nízky obsah fruktózy, je výbornou voľbou, ak si chcete dať niečo zdravé na desiatu. Je tiež vhodnou voľbou pre diabetikov. - 9 – Zdravé kosti
Vysoký obsah horčíka a vápnika, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri tvorbe zdravých kostí. - 10 – Tvorba krvi, zrážanie krvi
Ostružiny majú vysoký obsah vitamínu K, ktorý je potrebný pre správnu zrážanlivosť krvi a krvný obeh. Vitamín K je však dôležitý aj pre zdravie kostí a prevenciu osteoporózy.
Leave a Reply