Nikdy nedávajte zemiaky do chladničky! Je to nebezpečnejšie, ako si myslíte!

Málokto to vie, ale každý, kto skladuje zemiaky v chladničke, sa vystavuje mimoriadnemu riziku. Samozrejme, ak nechcete zvýšiť riziko vzniku rakoviny, okrem skladovania zemiakov by ste mali dodržiavať aj niekoľko pravidiel varenia. Tu sú šokujúce podrobnosti.

Mnoho ľudí si myslí, že pre všetky potraviny je dobré byť v chladničke, pretože ich udrží dlhšie čerstvé a samozrejme sa pomalšie kazia.

Existuje však jedna potravina, ktorá by sa nikdy nemala skladovať v chladničke a tou sú zemiaky,” uvádza Mirror s odvolaním sa na britskú agentúru pre potravinové normy.

Podľa najnovších údajov Národného štatistického úradu máme túto zeleninu radi, pretože jej za rok zjeme takmer 26-27 kilogramov. Keď sa zemiaky uložia do chladničky, škrob v nich sa zmení na cukor.

Tento cukor sa potom počas varenia zmieša s aminokyselinou (kyselinou asparágovou) a vzniká látka, ktorá je pre naše telo škodlivá: akrylamid,” uvádza agentúra.

Čo je akrylamid?

Akrylamid je organická zlúčenina používaná v priemysle na výrobu plastov a farieb.

Podľa Národného úradu pre bezpečnosť potravinového reťazca (NÉBIH) Švédsko už v roku 2002 zistilo, že akrylamid sa prirodzene tvorí pri zahrievaní potravín obsahujúcich sacharidy pri vysokých teplotách (nad 120-150 stupňov Celzia, napríklad pri vyprážaní na tuku).

Samozrejme, škodlivá zlúčenina sa nenachádza len v pečených zemiakoch, ale aj v zemiakových lupienkoch, kávových sušienkach a chlebe.

Prečo je to nebezpečné?

Skupina Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) pre kontaminanty v potravinách oficiálne potvrdila, že na základe štúdií na zvieratách môže akrylamid v potravinách zvyšovať riziko rakoviny u spotrebiteľov všetkých vekových kategórií.

Ako sa môžeme chrániť?

Hoci tieto potraviny nemôžeme úplne vylúčiť z nášho jedálnička, je dôležité pokúsiť sa znížiť príjem škodlivých látok.

Napríklad zmenou kuchynských návykov a pestrou stravou, pretože obsah akrylamidu v potravinách je ovplyvnený výberom surovín a teplotou varenia/pečenia.

Táto škodlivá zlúčenina súvisí aj so zhnednutím jedla, preto je dôležité, aby ste jedlo nepripálili, ale varili ho, kým nie je ľahko zhnednuté či už ide o hrianky alebo pečené zemiaky.

Skúste tiež striedať spôsoby varenia: varenie, varenie v pare a pečenie. Nezabudnite však, že zemiaky by sa nemali skladovať v chladničke!

Zdieľajte tento príspevok aj so svojimi priateľmi a rodinou.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*