- Zdá sa veľmi logické, že kurča pred varením umyjeme; umývame si ruky, ovocie, zeleninu, tak prečo by sme si nemohli umyť kurča?
Dôvodom je kampylobakter (campylobacter)!
Ak názov odkazuje na fosílie, nie, nejde o niečo, čo paleontológovia nedávno objavili, ale o veľmi závažný kmeň patogénu, ktorý spôsobuje otravu jedlom. Táto baktéria žije v čerstvej hydine 80 % svojho života.
Keď pred varením umyjeme kurča a inú hydinu, baktérie, ktoré spôsobujú infekciu, sa s kvapkami vody šíria všade: na kuchynskú linku, do drezu, na podlahu, na blízky riad – všade.
Agentúra pre potravinové normy odporúča kuchárom v reštauráciách, aby neumývali surové kurča. Campylobacter je menej závažný typ otravy jedlom, ale je rovnako nebezpečný ako známejšie E. coli a salmonela.
Môže spôsobiť zvracanie, hnačku a gastrointestinálne poruchy ako iné typy otravy jedlom, ale boli hlásené aj prípady, ktoré spôsobili reaktívnu artritídu, poruchy nervového systému a dokonca smrť.
Toto varovanie sa netýka len kurčiat. Surové mäso či už červené alebo biele, by sme nikdy nemali umývať. Dobrou tepelnou úpravou sa odstránia všetky baktérie, ktoré sa v surovom mäse môžu vyskytovať.
To neznamená, že by ste si nemali umývať ruky a prípravný povrch pred krájaním surového mäsa a po ňom – stále ide o základný postup bezpečnej manipulácie s potravinami.
Iné zdroje kontaminácie:
Campylobacter sa môže vyskytovať aj u iných zvierat ako u vtákov, napríklad v surovom mlieku alebo v čomkoľvek kontaminovanom touto baktériou vrátane prírodnej vody (nie sterilnej) a odpadových vôd. Baktérie sa šíria nielen požitím, ale aj blízkym kontaktom so zvieratami (vrátane domácich miláčikov) a s ľuďmi, ktorí už sú infikovaní.
U väčšiny ľudí, ktorí sa nakazia, sa choroba môže prejaviť a vyliečiť, ale tí, ktorých imunitný systém je oslabený, môžu trpieť vážnymi komplikáciami. Kampylobakterióza sa nedá vyliečiť, ale ako pri každej otrave jedlom je dôležitá hydratácia.
Čisté tekutiny pomáhajú odplavovať baktérie a zabraňujú dehydratácii. V pokročilých prípadoch dehydratácie môže byť potrebná hospitalizácia na intravenóznu hydratáciu. Ťažká dehydratácia má svoje vlastné ťažkosti.
Lepšia prevencia!
Iba ak dáte jedlo pod mikroskop, môžete zistiť, či je infikované kampylobakterom a to preto, že v každom prípade vyzerá a vonia normálne.
Bezpečná manipulácia s potravinami je najlepším spôsobom, ako chrániť seba a svoju rodinu pred chorobami: preto by sme mali udržiavať povrchy na prípravu potravín čisté, skladovať surové živočíšne produkty oddelene od ostatných potravín a dobre variť živočíšne potraviny.
Je samozrejmé, že by sme si mali umývať ruky teplou vodou a mydlom pred a po manipulácii s potravinami a pri presune z jednej prípravy jedla na druhú. Nemusíte používať antibakteriálne mydlo, stačí vám bežné mydlo, ktoré túto úlohu plní veľmi dobre.
Používanie antibakteriálneho mydla v skutočnosti spôsobuje viac problémov a je lepšie sa mu vyhnúť. Baktérie síce nie sú novým objavom, ale tipy, ako sa vyhnúť infekcii, sú v tejto oblasti najnovšie, takže pozor!!!
Podeľte sa o tento príspevok aj s ostatnými. Ďakujeme.
Leave a Reply