Nikdy neužívajte vitamín C takto! 8 chýb, ktoré robí veľa ľudí.

Často počúvame, aké dôležité je dodávať nášmu telu dostatočné množstvo vitamínov, no zároveň je obsah dnešnej zeleniny a ovocia zlomkom toho, čo bolo typické pred desiatkami rokov.

Mnoho ľudí sa snaží užívať doplnky vitamínu C ako doplnok na podporu imunitného systému, najmä v období prechladnutia a chrípky.

Žiaľ, námaha je márna, ak existujú faktory, ktorými sami brzdíme využitie prijatého vitamínu C. Pozrime sa, na čo si dať pozor.

  • Fajčenie

Nikotín v tabakových výrobkoch ovplyvňuje metabolizmus takým spôsobom, že môže brzdiť vstrebávanie vitamínu C, nehovoriac o mnohých spôsoboch, akými môžu toxické látky v tabakovom dyme pôsobiť negatívne na organizmus.

Hladina vitamínu C v krvi fajčiarov je nižšia aj pri užívaní prípravkov s vitamínom C, pretože každá cigareta odoberie z tela 25 – 100 mg vitamínu C.

Vzhľadom na to, ak niekto vyfajčí 10 cigariet denne, musí zvýšiť príjem vitamínu C o 1 g, aby sa tento efekt neutralizoval.

  • Káva, cola, energetický nápoj, čaj?

Tieto nápoje obsahujú kofeín v rôznych množstvách. Medzi čajmi sú to bylinkové a ovocné čaje, ktoré sa sem nedajú zaradiť.

Kofeín pôsobí na organizmus močopudne a tým stimuluje vylučovanie vitamínov C a B. Ak pijete kávu alebo iné vyššie spomenuté nápoje, užite vitamín C bez ohľadu na ne, aspoň o hodinu neskôr.

  • Nie horúce!

Ak si lejete citrónovú šťavu do čaju a myslíte na to, ako prospieva vášmu zdraviu, keďže ho posilníte dávkou vitamínu C, urobte to s rozumom.

Keďže vitamín C sa vplyvom tepla rozkladá, nikdy si ho nelejte do čaju, kým nevychladne na príjemne teplú teplotu.

  • Konzumácia alkoholu

Alkohol negatívne ovplyvňuje vstrebávanie a účinnosť vitamínu C v organizme.

Pravidelná a veľká konzumácia alkoholu znižuje využiteľnosť vitamínu a zvyšuje hladinu oxidačného stresu v tele, čo ďalej zvyšuje potrebu vitamínu C.

  • Stres

Chronický stres zvyšuje potrebu vitamínu C v tele, pretože je potrebný na produkciu stresových hormónov, ako je kortizol.

Keď žijeme vo vysokej hladine stresu, telo vitamín C využíva rýchlejšie, takže je ťažšie udržať si jeho optimálnu hladinu. V období stresu je dôležité dbať najmä na dopĺňanie vitamínov.

  • Nesprávne skladovanie

Pozor si treba dávať aj pri skladovaní potravín bohatých na vitamín C, pretože pri dlhšom skladovaní môže obsah vitamínu C výrazne klesnúť.

Chladenie, svetlo a vystavenie vzduchu môžu znížiť hladiny vitamínov v potravinách. Preto sa oplatí jesť potraviny bohaté na vitamín C čerstvé a vyhnúť sa dlhodobému skladovaniu či spracovaniu.

  • Lieky

Niektoré lieky, ako je aspirín alebo niektoré antikoncepčné pilulky, môžu znížiť hladinu vitamínu C vo vašom tele.

Aspirín napríklad zvyšuje vylučovanie vitamínu C obličkami, zatiaľ čo niektoré lieky môžu zhoršiť jeho vstrebávanie.

Ak pravidelne užívate lieky, mali by ste sa o vhodnom vitamínovom doplnku poradiť s lekárom.

  • Predávkovanie

Mnoho ľudí sa mylne domnieva, že čím viac vitamínu C prijmú, tým lepšie to urobí pre ich telo. Čo sa týka dávkovania vitamínov, netreba zabúdať, že ich nadmerný príjem môže mať vážne vedľajšie účinky.

Vitamín C je vo vode rozpustný vitamín, preto sa nadbytok v tele neukladá, ale vylučuje sa močom. Preto väčšina ľudí verí, že pri užívaní vysokých dávok sa nie je čoho obávať.

To je však mylná predstava. Hoci nadbytok vitamínu C z tela odchádza, príliš dlhé užívanie vysokých dávok môže viesť k vážnym problémom.

Odporúčaný denný príjem pre dospelých je 80 – 100 mg, no mnohí ľudia berú aj násobky tohto množstva, dlhodobo aj 1 000 – 2 000 mg denne, čo môže mať škodlivé následky.

Prečo je príliš veľa vitamínu C nebezpečné?

Tvorba obličkových kameňov: Časť vitamínu C prítomného v tele sa môže premeniť na oxalát. Oxalát sa vylučuje obličkami, ale ak sa ho nahromadí príliš veľa, môžu sa tvoriť obličkové kamene.

To je nebezpečné najmä pre tých, ktorí sú náchylní na obličkové kamene, pretože nadmerný príjem vitamínu C riziko výrazne zvyšuje.

Tráviace problémy: Užívanie vysokých dávok vitamínu C môže podráždiť žalúdok a črevá, spôsobiť hnačku, žalúdočné kŕče a nevoľnosť.

Telo nedokáže spracovať veľké množstvo tohto vitamínu, preto môžu nastať tieto nepríjemné príznaky.

Hromadenie železa: Vitamín C pomáha vstrebávaniu železa, ale to môže byť problém pre tých, ktorí konzumujú príliš veľa železa.

U takýchto ľudí môže vysoké množstvo vitamínu C príliš urýchliť vstrebávanie železa, čo má za následok akumuláciu železa (hemochromatózu) a poškodenie pečene, srdca a iných orgánov.

Alergické reakcie: Hoci sú zriedkavé, u niektorých ľudí sa môžu vyvinúť reakcie z precitlivenosti v dôsledku predávkovania vitamínom C.

To môže mať za následok kožné vyrážky, svrbenie a iné príznaky alergie.

Prečo prijímame príliš veľa vitamínu C?

Najčastejšou mylnou predstavou, ktorá stojí za nadmernou konzumáciou vitamínu C, je, že vo väčších dávkach poskytuje zvýšenú imunitnú ochranu alebo predchádza chorobám.

Viaceré štúdie však ukázali, že účinok vitamínu C proti prechladnutiu nie je taký výrazný, ako sa doteraz predpokladalo. Možno sa vám podarí skrátiť trvanie prechladnutia, no nezabráni to jeho rozvoju.

Ako bezpečne užívať vitamín C?

Dodržiavajte odporúčané dávkovanie: 80-100 mg vitamínu C denne je dostatočné pre väčšinu ľudí.

Ak by ste si dali vyššiu dávku, napríklad pri prechladnutí, dbajte na to, aby bola len krátkodobá a nepresiahla 1000 mg denne.

Jedzte pestrú stravu: Potraviny bohaté na vitamín C, ako sú citrusové plody, paprika a brokolica, pomáhajú uspokojiť vaše potreby prirodzeným spôsobom.

Užívanie doplnkov stravy by sa malo používať v kombinácii so zdravou výživou.

Poraďte sa s lekárom: Ak máte chronické ochorenie alebo užívate lieky, určite sa pred užitím veľkých dávok vitamínu C opýtajte svojho lekára.

Toto je obzvlášť dôležité, ak máte sklon k obličkovým kameňom alebo ak máte problémy so vstrebávaním železa.

Odporúčaná denná dávka pre dospelých je 80-100 mg. Je tiež dobré pamätať na to, že citróny nie sú ovocím s najvyšším obsahom vitamínu C.

Lepšie je, ak si šípky namočíte do teplej vody a vypijete, prípadne budete jesť surové pomaranče, kivi, mandarínky a grapefruity.

V citrónoch je 45 mg vitamínu C, v grapefruitoch 40 mg, v mandarínkach 42 mg, v pomarančoch 50 mg, v kiwi 71 mg a v šípkach 400 mg.

Zaujal vás príspevok? Zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*