Starostlivo si vyberajte, akú rybu jete a spôsob úpravy, pretože nie všetky ryby sú pre nás zdravé. Už každý z nás sa naučil, že ryby sú plné omega 3 mastných kyselín, a preto sú veľmi zdravé.
Je potrebné jesť ryby aspoň dvakrát týždenne, poznamenávajú odborníci na výživu. Pri výbere rýb si však vyberajte pozorne – nie všetky ryby sú totiž zdravé!
Prinášame vám zoznam 9 najzdravších rýb na svete:
1. Losos atlantický: Hovorí sa, že omega 3 mastné kyseliny nachádzajúce sa v červenom mäse tejto ryby môžu ovplyvniť ľudské biologické hodiny, čo znamená, že môžu spomaliť naše starnutie.
2. Zubatica: Táto modrá ryba sa považuje za mimoriadne užitočnú pre ľudí, pretože obsahuje množstvo fosforu, draslíka, vápnika, sodíka a železa.
3. Sleď atlantický: Táto ryba je považovaná za tučnejšiu rybu, no omega 3 mastné kyseliny, ktoré obsahuje, sú veľkým prínosom pre ľudský kardiovaskulárny systém.
4. Jazerná zlatá rybka je ryba, ktorá žije v sladkej vode. Jeho mäso je tučné takmer ako mäso z lososa, no pri tepelnom spracovaní sa nevysušuje.
5. Sardely alebo sardinky sú druhom ryby, ktorá má toľko bielkovín, že môže konkurovať akémukoľvek mäsu. Na druhej strane jej kalorické hodnoty sú malé. Sardinky obsahujú celý komplex vitamínov (A, B12, B6, D) a sardinkový olej, ktorý znižuje cholesterol.
Je bohatá na vitamíny a minerály, ktoré človek potrebuje na normálne fungovanie.
6. Makrela – táto ryba je ideálna pre akúkoľvek diétu, pretože obsahuje málo kalórií a len vitamíny a minerály potrebné pre ľudský organizmus.
7. Pstruh – Ak budete jesť pstruha len raz týždenne, môžete znížiť cholesterol, posilniť cievy a nervy a vyhnúť sa problémom s pamäťou v starobe.
8. Tuniak – táto ryba je plná omega 3 a omega 6 mastných kyselín, čo z nej robí jednu z najužitočnejších rýb.
Nikdy nešetrite na kvalite rýb. Vyberajte s rozumom, pretože nie všetky ryby sú zdravé. Existujú také, ktoré sa vyrábajú hromadne a sú plné toxickej ortuti.
Leave a Reply