Obrátený jablkový koláč so šľahačkou: Šťavnatý a s vôňou škorice!

Potrebujeme:
  • 5 vajec (rozdelené bielky a žĺtky)
  • 10 lyžíc teplej vody do žĺtkovej zmesi + 10 lyžíc teplej vody do snehu
  • 1 lyžica oleja
  • 250 g práškový cukor
  • 1 ks vanilkový cukor
  • 1 prášok do pečiva
  • 250 g polohrubej múky
  • 500 g nastrúhaných jabĺk + citrónová šťava a mletá škorica do jabĺk
  • 1 bal. šľahačky v prášku
  • 1 téglik smotany na šľahanie

Postup:
  1. Žĺtka, olej, práškový cukor, vanilkový cukor a olej vyšľaháme do hladkej hmoty.
  2. Postupne vyšľaháme 10 lyžíc teplej vody. Nakoniec vmiešame sypké prísady – múku a prášok do pečiva.
  3. Z bielkov vyšľaháme sneh a tiež do snehu postupne vyšľaháme teplú vodu.
  4. Pripravíme si plech, ktorý vyložíme alobalom. Alobal natrieme maslom a navrstvíme naň nastrúhané jablká. Na jablká nalejeme cesto. Dáme do rúry a pečieme na 150° cca 30-35 min. Každá rúra pečie inak a preto je dobré koláčik sledovať.
  5. Upečené necháme vychladnúť a vyklopíme na dosku, aby boli jablká navrchu – obrátime. Na jablká rozotrieme šľahačku a môžeme nastrúhať čokoládu. Ja ho vždy zvyknem posypať škoricou.

Prajeme vám dobrú chuť! 🙂

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*