Obrátený koláč s jablkami, čokoládou a kyslou smotanou. Tento musíte vyskúšať!

Jablká ako prvé

Keďže pečieme obrátený koláč s jablkami, bude trochu iný aj samotný postup prípravy. Najprv sa totiž na plech pokladajú jablká. Tie je potrebné najskôr olúpať a nastrúhať. Potom je vhodné ich dochutenie, a to cukrom. Pridať je však možné aj škoricu, cukor, alebo treba trochu vanilky. Túto zmes je potrebné rozotrieť do spod pekáča. Ten je vhodné buď vytrieť maslom, alebo ešte lepšie použiť papier na pečenie. Vďaka nemu bude eliminované prípadné pripekanie koláča na plech. Tiež sa bude ľahšie obracať.

Nasleduje cesto

Druhým krokom je príprava cesta. Začína sa klasickým postupom, kedy sa spoločne začne šľahať múka a prášok do pečiva, ku ktorej sa začnú pridávať žĺtky, ktoré možno zmiešať s cukrom. Pre dosiahnutie optimálnej konzistencie je treba tiež pridávať olej a vodu. Tu by malo dochádzať k pozvoľnému prilievaniu, aby sa podarilo vytvoriť konzistenciu, ktorá bude tiahla, ale nie príliš tekutá. Akonáhle má cesto optimálnu konzistenciu, prichádza pravý čas na to, že sa začnú šľahať bielky, a to na sneh. Ten sa jemne do cesta vmieša a tým je pripravené aj to. V tú chvíľu sa cestom zaleje vrstva jabĺk, ktoré sú na plechu. Ideálne je zabezpečiť, aby malo cesto po celom plechu rovnakú výšku.

Piecť pri klasickej teplote

Nasledujúcu činnosť už odvedie rúra. Tu je vhodné si počas prípravy cesta predhriať, a to na celkom obvyklých 175 stupňov Celzia. Ideálne je teplovzdušná rúra. Pokiaľ nie je k dispozícii, mal by byť zapnutý tak horný, tak i spodný ohrev. Akonáhle je teplota dosiahnutá, je plech umiestnený do rúry. A to priamo do jej stredu. Piecť by sa mal obrátený jablkový koláč zhruba 15 – 20 minút. Je potrebné kontrolovať farbu. Akonáhle začne hnednúť, je hotovo. V tú chvíľu sa plech vyberie a koláč sa nechá vychladnúť. Ideálne v izbe alebo na balkóne.

Príprava krému

Predposledná fáza súvisí s prípravou pudingového krému. Základom je puding varený podľa návodu. Akonáhle ľahko vychladne, je možné vmiešať tvaroh a tiež kyslú smotanu. Následne je potrebné celú zmes naliať a potom rozotrieť po už upečenom koláči. Ešte pred tým je nutné ho otočiť.  Všetko sa nechá opäť stuhnúť, až na teplotu niekoľkých málo stupňov Celzia.

Príprava a použitie polevy

Posledným krokom už je len použitie polevy. Na tú sa využijú zostávajúce ingrediencie, v podobe čokolády na varenie. Tu je ideálne klasicky rozohriať v hrnci, ktorý bude vo vodnom kúpeli. Eliminuje sa tak pripálenie. K čokoláde sa následne pridá zostávajúca kyslá smotana, čím sa nielen zjemní konzistencia, ale sa aj unikátne zmení chuť. Potom stačí čokoládu naliať na stuhnutú buchtu a nechať rozotrieť. Posledným krokom je opäť nutnosť vychladenia. Potom stačí nakrájať a servírovať. Dobru chuť.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*