Banány sú jedným z najobľúbenejších druhov ovocia. Je to veľmi zdravá desiata a veľmi ľahko sa konzumuje – stačí ju len olúpať a zjesť. Väčšina ľudí tieto šupky vyhadzuje, hoci po prečítaní tohto článku si to dvakrát rozmyslíte. Ako uvidíte, banánové šupky sú veľmi užitočné na rôzne veci v domácnosti…
- 1. Bielia zuby
Draslík, ktorý obsahujú, pomáha pri bielení zubov. Ak chcete získať optimálne množstvo draslíka, vyberte si zrelý banán. Otvorte banán a drhnite si zuby vnútornou stranou šupky asi 2 minúty, kým nie sú úplne pokryté banánovou pastou. Nechajte pôsobiť 10 minút a potom si vyčistite zuby, aby ste odstránili zvyšky. - 2. Plnené banány: Odrežte malý kúsok z konca banánu a vložte do neho slamku. Potom potiahnite slamku s úmyslom pomaly vytiahnuť banán. Tlak spôsobí, že sa banán vo vnútri slamky dostane von a vznikne medzera. Potom ho môžete naplniť džemom, lieskovoorieškovou pralinkou, medom alebo čímkoľvek iným!
- 3. Krém na topánky
Jednoducho vezmite šupku, potrite ňou vnútornú stranu topánok a potom ich vyleštite mäkkou handričkou. Banán je plný draslíka, takže v kombinácii s prírodnými olejmi pomôže vašej obuvi vydržať dlhšie. - 4. Leštenie strieborného riadu
Stačí vziať šupku z banánu a trochu vody a vydrhnúť strieborný príbor. Potom ich opláchnite a osušte čistou handričkou.
- 5. Udržujte banány čerstvé
Uložením do chladničky ich udržíte dlhšie čerstvé. Šupka po chvíli sčernie, ale vnútro bude čerstvé ako v deň, keď ste ich vložili. - 6. Získajte úľavu od vyrážok a svrbenia.
Natrite si šupku na uštipnutie hmyzom, vyrážky po jedovatom brečtane alebo na pokožku s psoriázou a uvidíte, ako zmierňuje svrbenie a pomáha hojeniu. - 7. Proti akné: Vnútornú stranu banánovej šupky si môžete trieť na tvári na miestach, kde máte problém s akné, približne 10 minút a pomôcť vám ho liečiť. Odporúča sa neoplachovať hneď, aby ste mohli nechať výživné látky ďalej pôsobiť na pokožku.
- 8. Odstráňte rastlinné vošky.
Ak banánové šupky zakopete v rôznych častiach záhrady, zistíte, že tieto škodcov odplašia. - 9. Nakrájajte banán bez toho, aby ste ho ošúpali.
Pomocou ihly urobte do banánu malé dierky a potom ním potriasajte doľava a doprava. Postup opakujte po celej dĺžke banánu. Po otvorení bude už nakrájaný na plátky.
- Šupky obohatia vodu o živiny a keď ju nalejete na rastliny, bude pôsobiť ako hnojivo. Dbajte na to, aby boli šupky úplne zaliate vodou a aby ste odstránili staré šupky, aby nesplesniveli. Ideálne je samozrejme používať organické banány, ktoré nie sú postriekané toxickými chemikáliami!
Pozrite si tieto (a ďalšie) tipy v nasledujúcom videu:
Je úžasné, ako sa veci, ktoré bežne vyhadzujeme, dajú využiť mnohými spôsobmi. Takže keď budete nabudúce jesť toto úžasné ovocie, nechajte si šupku – budete ju niekde potrebovať!
Leave a Reply