Olivové špirálky z cesnakového cesta: Upútajú pozornosť všetkých!

Budeme potrebovať:
Cesto:
  • 20 g – droždie
  • 1/2 lyžičky – prášok do pečiva150 g – polohrubá múka
  • 150 g – hladká múka
  • 1 lyžička – kr. cukor
  • 1 lyžička – soľ
  • 100 ml – mlieko
  • 100 ml – teplá voda
  • 2 lyžice – olivový olej
  • 2 strúčiky – cesnak
  • vajíčko na potretie
  • ľanové semienka
Ďalej budeme potrebovať:

olivy – zelené aj čierne

Postup:

1. Mlieko zohrejeme, pridáme lyžičku cukru a droždie. Necháme vzísť kvások.

2. Polohrubú a hladkú múku zmiešame v miske, pridáme soľ, prášok do pečiva, olivový olej, prelisovaný cesnak a kvások. Premiešame, pridáme 100 ml teplej vody a spracujeme riedke cesto, ktoré posypeme hladkou múkou a necháme na teplom mieste kysnúť 1 hodinu.

3. Potom z cesta odoberieme menšie kúsky, ktoré dostatočne posypeme hladkou múkou a rukami spracujeme do tuhšieho cesta a spracujeme do tenšieho valčeka. Kraj obmotáme okolo paličky, na ktorú sme striedavo napichali zelenú a čiernu olivu a cesto obmotáme až po vrch.

4. Napichnuté špajle ukladáme na papierom vyložený plech na pečenie a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov do zlatista. Pred pečením nezabudneme vrch cesta potrieť rozšľahaným žĺtkom a ešte môžeme posypať semienkami alebo hrubou soľou. Namiesto olív môžete použiť aj sušené paradajky.

Čo hovoríte na tento recept:)?

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*