Orechová dobrota, ktorá ulahodí hosťom aj rodine! Jeden z najobľúbenejších receptov!

Ingrediencie:
Na cesto:
  • 15. margarín/maslo
  • 150 g cukru (kryštálový)
  • 120g hladká múka Podravka
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 4 bielka (sneh)
Pre žltú vrstvu:
  • 4 žĺtky
  • 150 g práškového cukru
Pre hnedú vrstvu:
  • 8 lyžíc mlieka
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 120 g horkej čokolády na varenie
  • 150 g mletých vlašských orechov
  • 100 g margarínu/masla
  • poznámka-hnedú vrstvu som nerobila podľa receptu, ale trochu inak a opísala som to v postupe

Príprava:

1. Na spenené cesto zmiešame margarín a cukor, potom striedavo pridávame múku zmiešanú s mletými orechmi a bielkom (tentokrát som pracovala s 5 vajíčkami, pretože boli menšie a pre mňa stále kupované!). Vznikne celkom hustá zmes. Vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech s rozmermi cca 25 x 30 cm. Ak máte väčší plech, určite zvýšte množstvo surovín. Pre celkový dojem je dôležitá výška torty. Nemalo by byť nižšie ako toto moje. Vyšší plech je lepší;). Pečieme na miernej teplote, aby sa sušienka príliš nevysušila. Dĺžku a teplotu pečenia prispôsobte skúsenostiam v rúre.

Keď sa sušienka začne oddeľovať od formy po okrajoch, je upečená. Piekla som asi 25 minút pri 150 stupňoch Celzia. Upečené cesto vychladíme. Vybrala som ho na chladiacu mriežku a schladila som ho a potom dala späť na vystlaný plech, ktorú som prilepil na okraje cesta a pomohol mi zabrániť tomu, aby sa žltá vrstva príliš rozliala po stranách.

Žĺtky a práškový cukor vymiešame a keď zhustne, nalejeme na upečené a vychladnuté cesto. Buchnite plech o pracovnú plochu, aby ste vyrovnali všetky nerovnosti, ak sa vytvorili počas rozliatia. Vložíme späť do rúry a sušte pri nízkej teplote. Sušila som 45 minút pri 50 stupňoch Celzia. Otestujte či je suchý. Moja rúra je dosť silná, takže  plnka schla rýchlo, ale môže trvať až 90 minút, kým táto vrstva zaschne. Ak substrát príliš rýchlo vyschne alebo je prepečený, môže sa neskôr od substrátu oddeliť žltá vrstva.

2. Keď žltá vrstva zaschla a opäť vychladla, dala som nasledujúcu hnedú zmes (nepracovala som tak, ako je napísané v surovinách v maminom recepte! 🙂 9 lyžíc šľahačky som zohriala do bodu varu, odstavila z ohňa a dáme 130g kvalitných čokolád na varenie rozdrvených na kocky. Po dobrom premiešaní čokolády som ešte teplé dala na plechy 150g mletých vlašských orechov a 50g margarínu. Zmes je pomerne hustá a nanáša sa v hromadách a potom sa rozotrie na žltú vrstvu. Toto rozotretie trvá dostatočne dlho, aby sa dosiahla rovnomerná hrúbka po celom povrchu koláča.

3. Koláč sa nakoniec bohato posype mletými vlašskými orechmi a po krátkom čase strávenom v chladničke alebo chladnej miestnosti je pripravený na krájanie.

4. Nakrájajte na kocky 3,5 x 3,5 cm.

Dobrú chuť!❤

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*