Otestujte kúpené ovocie či nie je pokryté umelým voskom: Možno budete nemilo prekvapení!

Príroda nám poskytuje všetko, čo potrebujeme na udržanie dobrého zdravia. Patrí sem aj ovocie, ktoré je rovnako sladké ako rôzne sladkosti, ale je pre nás oveľa prospešnejšie.

Jablká, hrušky a iné ovocie sú plné vitamínov a minerálov. Bohužiaľ, tak ako aj iné veci na svete, aj ovocie sme dokázali pokaziť používaním pesticídov, umelých hnojív a iných chemikálií.

Pomerne závažným problémom je aplikácia toxického vosku, ktorým výrobcovia a predajcovia pokrývajú mnohé druhy ovocia.

Dôvodom je, že použitý vosk pochádza z rovnakého zdroja ako motorový olej, teda z ropy. A takýto vosk je pre naše telo mimoriadne toxický.

Prečo pestovatelia používajú umelý vosk

Poľnohospodári a distribútori ovocia si osvojili tento nepríjemný zvyk nanášať na ovocie umelý vosk. Dôvodom je údajne dlhšia trvanlivosť ovocia v skladoch.

Pri tomto procese sa odstráni prirodzená ochranná vrstva ovocia a namiesto nej sa nanesie umelý vosk.

Tvrdia, že sa to robí na ochranu ovocia pred plesňami a baktériami a že takto ošetrené ovocie by si malo dlhšie zachovať svoju čerstvosť. Pravda je však trochu iná.

Umelý vosk zvýrazňuje farbu ovocia a robí ho atraktívnejším a chutnejším na pohľad. A takéto ovocie sa ľahšie predáva.

To je hlavnou motiváciou pre predajcov a výrobcov. V poslednom desaťročí si spotrebitelia čoraz častejšie kladú otázku či je to naozaj potrebné, alebo či ide len o trik na oklamanie spotrebiteľov.

Zloženie umelého vosku

Keďže vosk nie je potravina, ale len pomocná látka, pestovatelia a predajcovia nie sú povinní zverejňovať jeho zloženie. V dôsledku toho sa šíria správy, že takýto umelý vosk obsahuje niekoľko toxických zložiek.

Okrem ropných zložiek sa dokonca zistilo, že obsahuje alergény, ako je sója, lepok a mliečne zložky.

A potom, samozrejme, existujú látky ako fungicídy, konzervačné látky, umelé farbivá a iné veci, ktoré zlepšujú vzhľad ovocia. Vo všetkých prípadoch ide o známe karcinogény, ktoré nemajú v potravinách čo robiť.

Skúška, či umelý vosk pokrýva ovocie

Otázka teda znie, ako zistiť či je vaše ovocie pokryté takýmto nebezpečným toxickým voskom. Je to pomerne jednoduchý test. Vezmite ovocie a zalejte ho veľmi horúcou vodou – buď z kohútika, alebo ešte lepšie prevarenou vodou.

Ak sa povrch ovocia zmení z priesvitného na taký, aký je znázornený na úvodnom obrázku, potom je vaše ovocie pokryté umelým voskom.

Môžete sa ho pokúsiť oškrabať nožom, ale najlepšie je takéto ovocie vôbec nejesť, pretože voskový povlak sa vám nikdy nepodarí úplne odstrániť.

Ako sa vyhnúť ovociu s umelým voskom

Oveľa lepšie ako zistiť, že ste si kúpili ovocie pokryté umelým voskom, je takéto ovocie vôbec nekupovať. Hoci väčšina výrobcov používa umelý vosk, niektorí výrobcovia používajú prírodný vosk alebo nepoužívajú žiadny vosk.

Prírodný vosk sa vyrába napríklad z karnaubského vosku, drevenej živice alebo včelieho vosku.

Navyše neobsahuje žiadne pesticídy, fungicídy, umelé konzervačné látky ani ropné produkty. Preto je najlepšie kupovať sezónne ovocie od malých miestnych pestovateľov (na trhu s ovocím, z vlastnej záhrady) alebo v bioobchodoch.

Pre istotu sa však vždy pýtajte na pôvod predávaného ovocia a na to, či neobsahuje umelý vosk alebo iné postrekové látky.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*