Do našich končín sa dostal z Južnej Ameriky ešte v čase Krištofa Kolumba. Pôvodne bol znakom prestíže a vyskytoval sa len ako súčasť menu na veľkých hostinách.
Dnes je toto ovocie ľahko dostupné a je obľúbené najmä vďaka svojej sladkej a osviežujúcej chuti. Okrem tej však má aj mnoho zdravotných prínosov.
Vo svojej pôvodnej domovine bol ananás už po stáročia uznávaný pre svoje pozitívne účinky hlavne na trávenie a aj preto, že pôsobí protizápalovo. Jedna jeho zložka má dokonca preukázané účinky proti rakovine.
V čom spočíva sila ananásu?
Protizápalové účinky sú pripisované predovšetkým činnosti bromelaínu – enzýmu a silnému antioxidantu. Dodnes už prebehlo mnoho štúdií zameraných na funkcie tohto enzýmu.
Verí sa, že dokáže:
- zmierniť bolesti kĺbov
- artritídu
- tíšie zápaly
- bráni rastu nádorov
- skracuje dobu liečby po operáciách.
Bromelain je jeden z najznámejších výživových doplnkov v Nemecku, kde sa zistilo, že pomáha zmierňovať zápaly a opuchy nosa a vedľajších nosových dutín a to hlavne po operácii alebo zranení. Tento enzým zabíja baktérie a bojuje s infekciami.
Ananás je tiež bohatý na vitamín C. Pohár ananásového džúsu (čerstvo odšťaveného) obsahuje približne 50% odporúčanej dennej dávky.
Pokiaľ jete kúsky čerstvého ananásu, už jedna porcia vám dodá 131% vitamínu C potrebného na jeden deň. Tento dôležitý vitamín a zároveň antioxidant pomáha udržovať kosti, svaly a žily silné a zdravé.
Okrem iného ananás obsahuje aj vitamín A, tiamín, riboflavín, vitamín B6, kyselinu pantotenovú, horčík, mangán a draslík. Je tiež výborný zdroj ďalších esenciálnych vitamínov a minerálov.
Ako ananás ovplyvňuje liečbu kašľa?
Čo sa týka liečby neústupného kašľa a prechladnutia, ananásový džús dokáže upokojiť bolestivé hrdlo a pomáha pri vykašliavaní hlienov.
Jedna štúdia porovnávala sirup proti kašľu, ktorý kúpite bez predpisu a extrakt z ananásu. Zistila, že ananás je až 5-krát účinnejší. Pacienti sa uzdravili 4,8-krát rýchlejšie, keď užívali prírodný liek z ananásu a aj samotný priebeh prechladnutia bol oveľa miernejší.
V roku 2010 skupina vedcov z Indie skúmala rôzne spôsoby liečby tuberkulózy a zistili, že zmes ananásového džúsu, medu, korenia a soli dokázala rozpúšťať hlien v pľúcach pacienta
Keď už siahnete po ananásovom džúse ako forme prírodného lieku, je veľmi dôležité užívať čerstvý džús, ktorý neprešiel chemickým spracovaním ani pasterizáciou, ktorou sa ničia enzýmy.
Džúsy predávané bežne v obchodoch tiež obsahujú množstvo pridaného cukru a málo naozajstného ovocia. Najlepšie, čo môžete urobiť, ak máte doma odšťavovač, je urobiť si vlastný čerstvý džús .
Odporúčame nasledujúci recept:
- 2 dcl čerstvej ananásovej šťavy
- čerstvá citrónová šťava z polovice citróna
- nastrúhaný 1-2 cm rezeň čerstvého zázvoru
- 1 čajová lyžička medu
- ½ čajovej lyžičky kajenského (chilli) korenia
- môžete pridať aj trochu korenia kurkumy (pomôže s trávením)
Zmiešajte všetky zložky, preceďte cez sitko a pite dvakrát až trikrát denne. Táto zmes je výborná ako liek proti kašľu a na rozdiel od tých z lekárne je bez pridaných chemikálií.
Extra tip na záver
Najvyššia koncentrácia prospešného enzýmu bromelaín je v strede ananásu, teda v tej časti, ktorá sa najčastejšie vyhadzuje. Je síce trošku tvrdšia ako jeho okrajové časti, ale na druhej strane práve tá najzdravšia. Preto ju nabudúce do koša určite nevyhoďte!
Leave a Reply