Ovocné, tvarohové duo: Ohromí každého!

Ingrediencie na krehké cesto:
  • 400 g hladkej pšeničnej múky
  • 250 g margarínu alebo masla
  • 150 g cukru
  • 4 žĺtky
  • 1 polievková lyžica smotany 18%
  • 1 lyžička prášku do pečiva
Ingrediencie na tvarohovú hmotu:
  • 1,5 kg tvarohu
  • 6 vajec
  • 350 g cukru
  • 200 g masla alebo margarínu
  • 80 g hladkej pšeničnej múky
  • 1 vanilkový puding bez cukru (40 g)
Okrem toho:
  • 300 g čučoriedok (čerstvých alebo mrazených)
  • 450 g malín (čerstvých alebo mrazených)
  • 2 polievkové lyžice repkového oleja
  • práškový cukor na posypanie

Postup:

Krehké cesto

V miske zmiešame všetky suroviny na cesto. Miešame, kým sa nespoja. Potom rukami vymiesime cesto a vytvarujeme valček. Zabalíme do potravinovej fólie a dáme na cca 30 minút do mrazničky. Cesto môžeme urobiť deň vopred, potom ho odložíme do chladničky.

Tvaroh

Maslo alebo margarín miešame na nadýchanú hmotu a postupne pridáme cukor. Po chvíli za stáleho mešania pridáme žĺtky. Potom pridajte pšeničnú múku a vanilkový puding a všetko rozmixujte mixérom. Nakoniec pridáme tvaroh a mixérom všetko vyšľaháme do hladka. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a mixér odstavíme. Jemne pridajte vyšľahanú penu do tvarohovej hmoty, miešajte vareškou alebo lyžičkou.

Cesto preložíme

  1. Formu s rozmermi 24 x 38 cm vystelieme papierom na pečenie. Krehké cesto vyberieme z mrazničky a rozdelíme na dve časti. Jednu polovicu odložíme na chvíľu bokom (napr. do chladničky). Druhú polovicu cesta nastrúhame na hrubšom strúhadle na dno formy. Potom cesto rozvaľkáme po celej forme a rukami ho premiesime tak, aby vzniklo dno cesta (spodok cesta sa dá urobiť aj inak, napr. vyvaľkaním na doske na cesto, aby bol koláč rovnomerný) .
  2. Takto pripravený spodok natrieme rastlinným olejom, ktorý zabráni prenikaniu ovocných štiav na koláč.
  3. Teraz môžeme na cesto posypať čučoriedky, ktoré rovnomerne rozložíme po celom povrchu. Dajte tvarohovú hmotu na čučoriedky v malých porciách. Robíme to lyžičkou, aby sme bobule neposúvali. Po prikrytí celej tavrohovej hmoty vrch uhladíme. A na to položte maliny, ktoré tiež rozložte po celej ploche. Na maliny rozdrobíme druhú polovicu krehkého cesta, aby sa maliny pekne zakryli.
  4. Cesto vložíme do rúry predhriatej na 180 °C (vyhrievacím telesom hore-dole) a pečieme asi 60 minút. Vrch torty musí pekne hnednúť. V prípade, že koláč zvrchu príliš zhnedne, prikryte ho hliníkovou fóliou.
  5. Po upečení necháme 15 minút vo vypnutej, zatvorenej rúre a ďalších 15 minút vo vypnutej, pootvorenej rúre. Potom vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
  6. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.
DOBRÚ CHUŤ! 💗👩‍🍳

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*