Na prípravu potrebujeme:
- 0,75 l teplého mlieka
- 1 kg múky (polohrubej alebo hladkej)
- 2 vajcia
- 1 dl oleja
- 1 droždie
- štipku soli
- 1 PL kryšt. cukru
- marmeládu (ako náplň)
Na posýpku:
- práškový cukor
- kakao alebo granko, mak (podľa chuti)
- 100 g čerstvého masla
Postup:
- Kvások pripravíme z 2,5 dl teplého mlieka a droždia, pridáme štipku kryšt. cukru a hermeticky uzavrieme. Kvások sa vykvasí za pár minút – výrazne zväčší objem.
- Následne ho primiešame do múky, pridáme štipku soli, 1 dl oleja a zvyšok kryšt. cukru, 2 vajcia, premiešame a pridáme pol litra mlieka. Z hmoty vymiešame cesto, ktoré prikryjeme a necháme vykysnúť.
- Následne z neho vykrojíme buchty, pridáme plnku, a buchty uzavrieme. Hrniec prekryjeme tkaninou, zakryjeme pokrievkou a necháme zovrieť vodu.
- Keď voda vrie, na tkaninu položíme buchty a necháme ich variť na pare 10-15 minút.
- Medzitým rozpustíme maslo, ktorým následne buchty polejeme a posypeme zmesou z práškového cukru a kakaa. Celé buchty môžeme ešte raz preliať maslom, aby sa posýpka poriadne rozpustila.
Leave a Reply