
Plnené vajíčka sú klasickým predjedlom pripraveným na sviatočné stretnutia s priateľmi a rodinou. Receptov som otestovala pomerne dosť, no v poslednej dobe je najlepšia plnka inšpirovaná dánskou kuchyňou.
Plnené vajíčka sú klasickým občerstvením, ktoré sa už roky teší neochvejnej obľube. Dajú sa pripraviť veľmi jednoducho, keďže ako plnka stačí aj majonéza s pažítkou. Na druhej strane toto jednoduché jedlo ponúka nekonečné možnosti.
Na plnku môžete použiť huby, napríklad šampiňóny, alebo ryby, ako je tuniak alebo losos. Zaujímavé sú aj vajíčka s avokádom či sušenými paradajkami.
Pred pár rokmi ma očaril recept na vajíčka plnené omáčkou, ktoré sú v Škandinávii mimoriadne obľúbené. Nahrádza dokonca kečup a podáva sa s hranolkami, údeninami, žltým syrom a zeleninou.
Výborne sa hodí aj k vajíčkam, pretože obsahuje našu obľúbenú majonézu.
Remuláda je hustá aromatická omáčka vyrobená z majonézy a prírodného jogurtu. Dochucuje sa aj horčicou. Medzi klasické doplnky patria uhorky, kapary a cibuľa.
Dôležitým prvkom je aj zelená, najlepšia je pažítka alebo petržlenová vňať. Klasický recept je však len inšpiráciou, ingrediencie si môžete ľubovoľne kombinovať a upravovať podľa svojej chuti. Podľa mňa funguje aj strúhaná reďkovka.
Vajcia plnené remuládovou plnkou
Ingrediencie:
- 3 polievkové lyžice majonézy
- 2 polievkové lyžice hustého jogurtu
- pol lyžičky horčice
- polovica cibule (voliteľné)
- 2 uhorky (voliteľné)
- pár vetvičiek pažítky
- soľ, korenie podľa chuti
- citrónová šťava podľa chuti
Okrem toho:
- 5 natvrdo uvarených vajec
Spôsob prípravy:
- Cibuľu a uhorky nakrájame veľmi jemne. Zmiešajte jogurt s majonézou, pridajte nakrájanú zeleninu, uhorky a cibuľu. Opäť dôkladne premiešame.
- Dochutíme soľou, korením, horčicou a citrónovou šťavou. Vajcia uvarené natvrdo ošúpeme a nakrájame na polovice.
Pripravenú plnku vložíme do cukrárskeho vrecka alebo igelitového vrecka s odstrihnutým rohom a ozdobíme vajíčkami. - Ak nemáte vrecúško, môžete plnku lyžicou naberať na malé kôpky. Vajíčka ozdobíme nadrobno nasekanou pažítkou.
Dobrú chuť!
Leave a Reply