Poctivý domáci makovník! Recept mám od babky zo Sabinova. Maku je v ňom ako na poli!

Príprava:

Cesto: V mlieku rozpustím tuk, nechám vychladnúť, pridám cukor a rozmrvené droždie. Nechám napučať. Do múky pridám soľ a napučané droždie s mliekom. Vymiesím, zakryjem a na teplom mieste nechám nakysnúť.

Mak zmiešam s cukrom a zalejem horúcím mliekom. Keď vychladne pridám citrónovú kôru a šťavu.

Hotové nakysnuté cesto premiesím a rozdelím na dve časti. Obe časti vyváľkám na obdĺžník na takú hrúbku aké chcem mať koláče. (na to dávajte pozor že cesto ešte bude kysnúť). Natriem makovou plnkou, posypem višňami a zrolujem.

Koláče poukladám na plech vyložený papierom. Trošku ďalej od seba. Nechám nakysnúť. Vrch potieram so žĺtkom rozšľahaným v mlieku.

Plech vložím do studenej rúry, nastavím na 180 stupňov a upečiem do zlatohneda.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*