POMÁHA V BOJI PROTI REUME, OBNOVUJE PEČEŇ, CHRÁNI TELO PRED VZNIKOM KARCINÓMU: Počuli ste už o kombuche?

Šialenstvo po kombuche už dávno presiahlo organický výklenok ľudí a dostalo sa k širokej verejnosti. Je to fermentovaný nápoj – podobný jogurtu, kefíru a kimchi a kyslej kapuste – ale jeho základom je čaj.

Totiž kombucha sa vyrába za pomoci čierneho alebo zeleného čaju. Sladený čaj je fermentovaný prísadou nazývanou v angličtine SCOBY (symbiotická kolónia baktérií a kvasiniek), čo dodáva tomuto nápoju malú dávku alkoholu a jemne horkastú chuť.

Zdravotné benefity kombuchy sa pripisujú najmä probiotikám, prospešným mikróbom, akými sú laktobacily v SKBP.

Plávajúca filmotvorná zmes zvaná pelicle, ktorá sa varením vytvára na povrchu kombuchy, vyzerá trochu ako huba, a preto sa kombucha niekedy nazýva aj „hubový čaj“, hoci s hubami nemá nič spoločné.

 

Tento nápoj prešiel dlhú cestu od svojich začiatkov v Ázii pred viac ako 2000 rokmi až po súčasnosť, keď sa len v USA rozrástol na multimiliónový priemysel. U nás sa zatiaľ väčšinou vyrába doma, ale dá sa aj kúpiť.

U nás sa tieto nápoje vyrábajú väčšinou doma, v zahraničí sa rozširujú priemyselné variácie na tému kombucha čaj. Bez veľkej dilemy je jasné, že to, čo si vyrobíte sami a pri čom kontrolujete suroviny a proces výroby, je jednoduchšia, lepšia a zdravšia možnosť.

Kombucha má dobrú povesť ako podpora trávenia, tak aj liečba cukrovky, posilnenie imunitného systému, zníženie krvného tlaku a detoxikácia organizmu.

Jej zástancovia tiež tvrdia, že pomáha pacientom trpiacim reumatizmom, dnou, hemoroidmi, dysfunkciou pečene, rakovinou, nervovými ochoreniami.

Bohužiaľ, táto svätožiara je stále vymyslená. Čo kombucha čaj určite je, je probiotikum, ktoré má pravdepodobne priaznivý vplyv na črevný mikrobióm a v tomto zmysle ho treba užívať.

V posledných rokoch sa čoraz viac zisťuje, aký dôležitý je mikrobióm v tráviacich orgánoch pre naše celkové zdravie, no nie, čaj kombucha nie je liek na všetko alebo „čaj večného života“, ako ho nazývali Číňania.

Jedným slovom, pamätajme, že všetko, čo lieči všetko, nič nevylieči.

ČO KOMBUHA VLASTNE ROBÍ

Doteraz nebolo nič definitívne vedecky dokázané. Jedna štúdia na pacientoch s cukrovkou, ktorí nedostávali inzulín, ukázala, že po troch mesiacoch mali tí, ktorí ho pravidelne konzumovali, normálnu hladinu cukru v krvi.

Testy na zvieratách ukázali, že kombucha môže mať protizápalový a antimikrobiálny účinok, pretože samotný čaj, podobne ako horká čokoláda, je bohatý na fenoly, ktoré majú silný antioxidačný účinok.

Kombucha je dobrý spôsob, ako získať množstvo dobrých baktérií, hoci na rozdiel od fermentovaných mliečnych výrobkov nebolo dokázané, že obsahuje presne tie bakteriálne kultúry, ktoré potrebujeme pre zdravý tráviaci systém.

Niektorí komerční výrobcovia dokonca do kombuchového nápoja umelo pridávajú probiotiká.

KOĽKO ALKOHOLU OBSAHUJE

Každý kombucha nápoj má v sebe určité množstvo etanolu.

Ak ide o kupovaný nápoj, niektorí výrobcovia nechávajú čaj zámerne dlhšie kvasiť a s väčším množstvom cukru, aby bol „silnejší“ alebo mal vyššie množstvo alkoholu, hoci kombucha je vo všeobecnosti prezentovaná ako nealkoholický nápoj .

Pri vlastnom varení kombuchového čaju by vás to nemalo znepokojovať, najmä ak ho nefermentujete dlhšie, ako sa odporúča.

MÔŽE BYŤ KOMBUCHA ŠKODLIVÁ?

Ak ste zdraví a nevypijete liter tohto nápoja denne – nemôže.

Tí, ktorí by kombuchu nemali piť, sú tehotné ženy a malé deti (vzhľadom na to, že obsahuje alkohol a jeho množstvo, najmä pri domácej výrobe, sa nedá presne určiť), ako aj pacienti s ochoreniami obličiek a pľúc, u ktorých sa ľahko rozvinie acidóza(stav nadmernej kyslosti krvi).

Okrem toho samotná čajová huba, čo je v podstate symbióza húb a baktérií, môže spôsobiť infekcie u ľudí s oslabeným imunitným systémom.

Neodporúča sa liečeným alkoholikom, najmä silnejším verziám, pretože obsahuje alkohol.

JE KOMBUCHA PODVOD

Nie, pokiaľ od nej neočakávate zázraky.

Kombucha je skvelá, ak si chcete zachovať zdravý črevný mikrobióm, rovnako ako všetky fermentované potraviny ako kyslá uhorka, kyslá kapusta, jogurt, kefír a syr, kimchi a nechcete užívať doplnky výživy.

Ak ho máte radi, pokojne si ho z času na čas dajte.

Ak vás článok zaujal, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*