Posilňuje krvné cievy, znižuje „zlý“ cholesterol.

Nič tak nepotláča hypertenziu ako tento produkt. Môžete si ho kúpiť v každom obchode. Faktorom prispievajúcim k hypertenzii je strava bohatá na vysoko spracované, mastné potraviny s vysokým obsahom jednoduchých cukrov.

Existuje však aj produkt s dokázanými opačnými účinkami. Dobrá správa: dostanete ho v každom obchode.

Súvislosť medzi zdravou stravou a nižším rizikom hypertenzie a iných srdcovo-cievnych ochorení opakovane potvrdili výskumy. Lekári sa však nezhodujú v otázke „liečivých“ potravinových produktov odporúčaných ľuďom, ktorým už boli diagnostikované zdravotné problémy.

Pojem „superpotraviny“, spopularizovaný v posledných rokoch a popisujúci produkty, ktoré majú liečiť široké spektrum chorôb, sa podľa odborníkov v súčasnosti používa nadmerne.

Mnohí dietológovia si preto od revolučných správ o „magických“ potravinách držia odstup a tvrdia, že žiadny potravinový výrobok sám o sebe nevyrieši vážne zdravotné problémy – hoci to nič nemení na tom, že vplyv zdravej výživy na organizmus nemožno preceňovať.

Populárny britský lekár Dr. Tim Spector je však toho názoru, že existuje jeden produkt, ktorý svojimi vlastnosťami nielen predchádza srdcovým chorobám a rakovine, ale môže skutočne pomôcť upokojiť bežné zápaly v tele.

2. Olivový olej – jediná skutočná „superpotravina“?

„Zatiaľ čo mnohí z nás boli naučení báť sa tuku, výskum ukazuje, že konzumácia stravy bohatej na extra panenský olivový olej je spojená so zníženým rizikom kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky 2. typu,“ napísal doktor Spector vo svojom príspevku na Instagrame.

Olivový olej je bohatý predovšetkým na zdravé mastné kyseliny, ktoré posilňujú cievy a tiež pomáhajú znižovať hladinu „zlého“ LDL cholesterolu. Tim Spector však zdôrazňuje ešte jednu dôležitú vlastnosť olivového oleja.

“Mnohé z týchto (zdraviu prospešných – pozn. red.) účinkov sa pripisujú vysokému počtu polyfenolov v extra panenskom olivovom oleji.

Polyfenoly majú nielen silné protizápalové účinky, ale podporujú aj rast prospešných črevných baktérií, čím prispievajú k rovnováhe v tráviacom systéme.“ – dodáva lekár.

Zdieľajte článok aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*