Veríme, že si ani neuvedomujete, aké dobré sú reďkovky pre vaše zdravie. Reďkovky sa prvýkrát pestovali v Číne, ale našli si cestu aj do iných častí sveta.
Skrývajú v sebe veľké benefity pre zdravie celého organizmu, preto sa často nazývajú superpotraviny.
100 g reďkovky obsahuje 15 kcal, 233 mg draslíka, 39 mg sodíka, 3,4 g sacharidov, 1,6 g vlákniny, 0,7 g bielkovín.
Červená farba reďkovky pochádza z antokyanového pigmentu, silného antioxidantu vynikajúceho na prevenciu kardiovaskulárnych ochorení a na udržanie zdravia srdca.
Antokyanín v tejto zelenine má ešte jednu dôležitú úlohu – považuje sa za účinný v boji proti rakovine. Reďkovky sú bohaté na vitamíny a kyselinu listovú. Vitamíny sú výborné pri kožných ochoreniach, zlepšujú aj funkčnosť pečene a žlčníka.
1. Strážia srdce
Pravidelné používanie znižuje cholesterol a krvný tlak. Sú bohaté na draslík, ktorý uľahčuje prietok krvi.
2. Vyživujú pokožku
Pre veľké množstvo vitamínu C, fosforu, zinku, vitamínu B a antioxidantov sú vynikajúce pre zdravú a žiarivú pleť. V najväčšej miere sa podieľajú na hydratácii pokožky, a to vďaka veľkému podielu vody, ktorý sa nachádza v reďkovkách.
Okrem toho pomáhajú obnoviť suchú a popraskanú pokožku.
3. Posilňujú imunitu
Reďkovky majú veľa výhod, no vplyv na imunitný systém je jedným z najdôležitejších. Konzumáciou pol šálky reďkovky denne, v šaláte alebo ako snack skonzumujete 15% odporúčanej dennej dávky vitamínu C.
Majú silu regenerovať dokonca aj biele krvinky, čo je kľúčové v boji proti akejkoľvek chorobe, od prechladnutia až po rakovinu. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C napomáha príjem reďkovky k premene tuku na energiu a tým prispieva k udržaniu štíhlej línie.
4. Chráni zdravie obličiek
Pre svoje diuretické vlastnosti sú dobré pre obličky. Účinne vypudzujú nahromadené toxíny a pre svoje dezinfekčné vlastnosti pomáhajú predchádzať zápalom obličiek, ale aj tvorbe kameňov a zároveň znižujú riziko rakoviny.
Leave a Reply