V poslednej dobe sa zvyšuje povedomie o potenciálnych rizikách spojených s používaním niektorých bežných kuchynských pomôcok, ako je papier na pečenie a teflónový riad.
Obavy vyplývajú najmä z prítomnosti takzvaných večných chemikálií, ktoré sa môžu vyskytovať v týchto produktoch. Čo sú to večné chemikálie?
Večné chemikálie, známe tiež pod skratkou PFAS (per- a polyfluoroalkyl substances), sú skupinou syntetických látok, ktoré sa vyznačujú vysokou odolnosťou voči rozkladu v prírode.
Tieto látky obsahujú atómy uhlíka a fluóru, čo im dodáva schopnosť odpudzovať olej aj vodu a zároveň sú extrémne stále.
Využívajú sa napríklad v impregnáciách na oblečení, potravinárskych obaloch a papieri na pečenie, ale aj v riade s nepriľnavým povrchom, ako je teflón.
Prečo by sme mali byť opatrní?
Štúdie a výskumy ukazujú, že PFAS môžu mať negatívny vplyv na ľudské zdravie. Boli spojené s množstvom zdravotných problémov, vrátane rakoviny, problémov so štítnou žľazou, vysokým cholesterolom a vysokým krvným tlakom.
Navyše sa PFAS hromadí v životnom prostredí aj v ľudskom tele, kde môžu zostať po desaťročia. Čo hovorí veda a legislatíva? Európsky parlament prijal nové pravidlá pre nakladanie s obalmi s cieľom znížiť ich množstvo v prírode a podporiť recykláciu.
Súčasťou diskusie bolo aj obmedzenie používania PFAS. Napriek tomu, že existujú „tvrdé dáta“ o nebezpečnosti týchto látok, regulácia a zákazy prichádzajú pomaly.
Problém s informovanosťou spotrebiteľov Mnoho spotrebiteľov nie je vedomých potenciálnych rizík, ktoré môžu tieto látky predstavovať. Na mnohých výrobkoch, vrátane papiera na pečenie, nie je povinne uvádzané zloženie, čo sťažuje informovanosť o prítomnosti PFAS.
Čo môžeme urobiť?
Je dôležité sa zaujímať o zloženie a pôvod produktov, ktoré používame. Vyhľadávať alternatívy, ako sú výrobky označené ako PFC free, alebo riad vyrobený z bezpečnejších materiálov.
Ďalej je možné podporovať legislatívne zmeny a výrobcov, ktorí sa zaväzujú k výrobe bezpečnejších a udržateľnejších produktov.
Záver
Papier na pečenie a teflónový riad sú síce obľúbené pre svoju praktickosť a jednoduché použitie, avšak potenciálne riziká spojené s PFAS by nemali byť prehliadané.
Je načase, aby sa spotrebitelia, výrobcovia aj regulátori zamerali na bezpečnejšie alternatívy a ochranu verejného zdravia.
Leave a Reply