Pozor na tieto zemiaky: Môžu sa zmeniť z obľúbenej pochúťky na jed pre telo!

Zemiaky sú jedným z najobľúbenejších jedál všetkých ľudí na svete a neoddeliteľnou súčasťou nášho jedálnička. Ako však môžu poškodiť zdravie?

Zároveň sú mimoriadne prospešné, ak sa konzumujú varené alebo pečené a to vďaka vysokému obsahu sacharidov, vlákniny, draslíka a vitamínu C. Môžu tiež pomôcť pri chudnutí, Existuje však jeden stav, ktorý môže zemiaky zmeniť z obľúbenej pochúťky na jed pre telo. Preto musíte mať oči otvorené a venovať veľkú pozornosť tomu, čo si vyberáte!

Ak zemiaky v dôsledku dlhodobého pôsobenia slnka, tepla a vlhkosti zozelenali a naklíčili, nemali by sa konzumovať, pretože môžu spôsobiť vedľajšie účinky na organizmus. Podľa Caroline Griggovej, lektorky na Poľnohospodárskej fakulte Nottingham Trent University, ak zjete väčšie množstvo týchto zrelých zemiakov, môžete pocítiť príznaky otravy, napríklad nevoľnosť, hnačku, sklon k zvracaniu, žalúdočné kŕče, bolesti hlavy a závraty.

Ako vysvetľuje, slnečné svetlo a teplo spúšťajú produkciu solanínu, horkej jedovatej chemikálie. V skutočnosti ho šupka a stonky zemiakov obsahujú veľké množstvo. Hoci zelená farba šupky zemiakov svedčí o prítomnosti chlorofylu (ktorý nie je toxický), jeho prítomnosť poukazuje aj na koncentráciu solanínu. Tento neurotoxín, produkovaný v zelenej časti zemiakov, je súčasťou obrany rastliny proti chorobám, hmyzu a škodcom.

Zemiaky môžete samozrejme ošúpať a tieto časti vyhodiť, ale aj tak budú mať mierne horkú chuť. Namiesto konzumácie by ste ich mali radšej zasadiť a tešiť sa z nových zemiakov.

Zdieľajte tento príspevok aj so svojími priateľmi a rodinou.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*