Keďže ryby sú veľmi zdravé, jedzte ich pravidelne čo najviac. Odborníci tvrdia, že ryby by ste mali jesť aspoň raz týždenne. Ak nemôžete chytiť čerstvé ryby, kúpte si mrazené. Snažte sa kupovať ryby čo najčerstvejšie.
Ako zistíme, ktorá je čerstvejšia?
- Čerstvé ryby majú vždy lesklé šupiny a hoci môžu mať silný zápach, nie sú príliš nepríjemné, čo znamená, že nikdy nezapáchajú.
- Pozrite sa na oči rýb, ak sú číre a nie zakalené, znamená to, že sú veľmi čerstvé a môžete ich kúpiť.
- Ak je ryba solená a údená, jej čerstvosť zistíte len rozrezaním. Vtedy je výraznejšie, ak zapácha hnilobou.
Uvedené rady vychádzajú z kuchárskej knihy z roku 1983, ktorá obsahuje aj niekoľko rád o čerstvosti potravín:
- čerstvé maslo má vždy bielu alebo žltú farbu
- biele alebo žltkasté mlieko je čerstvé, ak má inú farbu, znamená to, že bolo zriedené alebo pochádza od chorej kravy
- dbajte na to, aby mäso (či už údené alebo solené) vždy príjemne voňalo. Ak vám z nejakého dôvodu nevonia, nejedzte ho.
- hovädzie mäso by malo byť červené, bravčové alebo teľacie ružové a baranina tmavočervená. Mäso by nikdy nemalo byť lepkavé alebo príliš mäkké.
Podeľte sa o tieto rady aj s ostatnými na Facebooku.
Leave a Reply