Prečo by ste si mali dávať pozor na tento prekvapujúci test pravosti medu: Pred čím varuje populárny včelár z Wąchocku?

O tom, že prírodný med je lepší ako umelý, netreba veľa hovoriť. Niektorí odporúčajú skontrolovať jej pravosť zápalkou, iní hovoria, že či bude tiecť z taniera.

Med je nenahraditeľným doplnkom koláčov a zákuskov, povinnou zložkou zahrievacích nálevov, domácim liekom na prechladnutie a najlepším sladkým občerstvením.

Hoci regály obchodov stonajú pod ťarchou téglikov s medom, nie každý z nich sa oplatí vložiť do košíka. Skúsený včelár, pedagóg a majiteľ včelárskej farmy Miody z Wąchocku Wojciech Margowniczy prezradil, aké dobroty sa ukrývajú v zlatých nádobách a aké nástrahy číhajú pri nakupovaní medu.

Prírodný a umelý med

Skutočný med je ten, ktorý vyrábajú včely. Keď hovoríme o „surovom“, „prírodnom“ alebo „nefiltrovanom“ mede, máme na mysli med, ktorý včely nechali v pláste.

Je to čistý produkt prírody. Umelý med je naopak niečo úplne iné. Ide o produkt vyrobený človekom, ktorý sa za skutočný med iba vydáva. Na jeho výrobu sa používajú rôzne sladké sirupy a niekedy aj umelé prísady, ktoré mu dodajú tú správnu farbu a vôňu.

— Ako v každej oblasti nášho života, aj tu je miesto pre drahé, kvalitné produkty, ako aj pre lacnejšie. To je aj prípad medu, takže každý má na výber, či si kúpi med od včelára alebo zo supermarketu.

Med vo veľkých obchodných reťazcoch môže byť zmesou medu z Európskej únie a z krajín mimo Európskej únie. Samozrejme, že nám včelárom robí problém prílev lacných surovín dovážaných veľkými firmami zo zahraničia.

Povedomie spotrebiteľov sa však zvyšuje a všímam si, že ľudia často vyhľadávajú včelárov vo svojom okolí, aby si kúpili med z overeného a overeného zdroja.

Najmä preto, že nejde o produkt prvej potreby. Nekupujeme ho každý deň, takže ak si z času na čas kúpite med, oplatí sa kúpiť kvalitný tovar, hovorí Wojciech Margowniczy.

Nájdete kvalitný med v hypermarketoch?

Áno, ale nie vždy. Často je med získaný od veľkovýrobcov „vylepšovaný“, čo pozitívne ovplyvňuje jeho vzhľad a konzistenciu, no výrazne znižuje jeho nutričnú hodnotu.

Okrem toho med z obchodov z iných krajín strávi veľa času prepravou. Sú preto vystavené zmenám teplôt a slnečnému žiareniu. Pri nákupe medu v supermarkete by ste si mali pozorne prečítať etikety. Dôležité je vybrať tie, ktoré pochádzajú z konkrétneho včelína.

Nepoctiví predajcovia

V súčasnosti takú výzvu nepredstavuje umelý med, ale nepoctiví predajcovia a nejasné zdroje pôvodu produktov, ktoré sa ochotne predávajú.

Existuje mnoho rôznych druhov „patentov“ na rozpoznanie umelého medu. Časy, keď sa med jednoducho falšoval podávaním včelím cukrovým sirupom, sú však dávno preč.

Väčší problém máme teraz s prílevom medu dovážaného spoza hraníc a nepoctivými obchodníkmi. Často ani nie sú včelári a nemajú úle. V stánkoch, na festivaloch a v ozdravovniach predávajú med z dovozu, pochádzajúci z vlastného alebo neexistujúceho včelína – prezrádza včelár z Wąchocku.

Odhalí zápalkový test, ktorý je populárny na internete, že med je falošný? Zrejme stačí namočiť zápalku do pohára s medom a potom sa pokúsiť zapáliť.

Pravý med je horľavý, takže ak sa rýchlo rozhorí, môžete byť pokojní. Na druhej strane, ak máte ťažkosti s jeho spustením, pravdepodobne ste si kúpili umelý med.

Aspoň to tvrdia virálne patenty, ako to naozaj je? Je toto naozaj najlepší spôsob, ako si vybrať kvalitný med? Ako sa vyhnúť chybe pri nákupe?

Bohužiaľ, dovážaný med je napriek svojej kvalite veľmi často stále medom, takže žiadne domáce testy na zistenie falšovania v tomto prípade nebudú fungovať.

Preto vždy povzbudzujem ľudí, aby kupovali med od dôveryhodného miestneho včelára z ich mesta alebo blízkeho mesta, hovorí Wojciech Margowniczy.

Med je nielen chutný, ale predovšetkým veľmi zdravý doplnok. Na vlne obľuby fit vynálezov, akými sú datľové sirupy resp. z agáve veľa ľudí zabudlo na kvalitný med.

Skutočnosť, že na rozdiel od iných sladidiel má med antibakteriálne a protizápalové vlastnosti. Kvalitný med sa vyznačuje vysokou enzymatickou aktivitou vďaka enzýmom ako invertáza, diastáza, lyzozým a glukózooxidáza.

Čo je dôležité a na čo musíme pamätať – med nepridávajte do nápojov s teplotou vyššou ako 40 stupňov Celzia, pretože stratí niektoré zo svojich vlastností – radí včelár.

Med je predsa v prvom rade cukor, preto je lepšie postupovať s mierou a zdravým rozumom – dodáva po chvíli. Pripraviť si môžete aj domáci medový izotonický nápoj: voda, med, citrónová šťava a štipka soli.

Včelár z Wąchocku si med objednáva aj ako prídavok do marinád a šalátových omáčok alebo k tvarohu. Med je len jedným z mnohých včelích produktov, ktoré získavame vo včelínach.

Najlepší spôsob, ako si vybrať med, je priamo z trhu od včelára alebo si ho kúpiť v obchode po tom, čo uvidíte etiketu na tégliku.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*