Priaznivo pôsobí na pečeň a žlč, znižuje cukor, zrýchľuje metabolizmus: A tu je najlepší spôsob, ako ju využiť na prečistenie organizmu!

Púpava je rastlina, ktorú naši predkovia používali s prvými jarnými dňami na posilnenie a očistu organizmu po dlhej zime.

Skorá jar je najvhodnejším obdobím na zber a využitie púpavy vo vašej strave. Naši predkovia používali listy púpavy do šalátu, pričom koreň sušili a varili si z neho čaj.

Púpava nie je len burina, ale aj rastlina, ktorá obsahuje vitamíny A, B, C a D a minerály, ako je železo, draslík a zinok.

O vlastnostiach púpavy však neexistujú žiadne kvalitné vedecké štúdie, preto sa púpava najčastejšie používa na povzbudenie chuti do jedla a ako pomôcka pri liečbe ochorení pečene a žlčníka. Listy tejto rastliny sa používajú ako diuretikum.

Štúdie skúmajúce možné liečivé vlastnosti púpavy sa väčšinou robili na zvieratách. Púpava je tradičné diuretikum, ktoré povzbudzuje telo, aby sa zbavilo prebytočnej tekutiny.

Odborníci však uvádzajú, že nie je dostatok štúdií, ktoré by potvrdili účinnosť púpavy ako diuretika v ľudskej populácii.

Koreň púpavy má laxatívny účinok

Čerstvá alebo sušená púpava sa používa ako mierny stimulant chuti do jedla a na zmiernenie chorôb. Koreň rastliny má mierne laxatívne vlastnosti a predpokladá sa, že zlepšuje trávenie.

Predbežné štúdie na zvieratách naznačujú, že môže normalizovať hladinu cukru v krvi, znížiť hladinu celkového cholesterolu a triglyceridov a zvýšiť hladinu HDL „dobrého cholesterolu“.

Odborníci dodávajú, že nie všetky štúdie uskutočnené na zvieratách tieto liečivé vlastnosti potvrdili. U nás sa z kvetov púpavy najčastejšie vyrába med, o ktorom sa predpokladá, že pomáha pri liečbe bronchitídy.

Recept na púpavový med:

Je potrebné:

  • 200-300 kvetov púpavy, čerstvo natrhané
  • 2 citróny
  • 2 litre vody
  • 2 kg cukru

Príprava:

Kvety vložte do hrnca a zalejte 2 litrami vody (najlepšie destilovanej). Položte hrniec na sporák a varte na vysokej teplote. Keď spozorujete, že vrie, nechajte ho na sporáku ďalších 20 minút a môžete ho držať do polovice prikryté.

Potom panvicu vyberte a tekutinu preceďte cez sitko alebo cedník do inej nádoby. Potom do hrnca nasypte 2 kg cukru a položte ho na sporák nastavený na strednú teplotu.

Zmes neustále miešajte, kým nezbadáte, že sa množstvo znížilo na polovicu a hmota je hustá. Potom pridajte dva citróny, ktoré ste predtým umyli a nakrájali na plátky. Nezabudnite ich pridať spolu so šupkami, pretože sú nabité vitamínom C.

Púpavový čaj

Čajovú lyžičku nasekaného koreňa púpavy zalejte 200 ml studenej vody, zohrejte a nechajte 5 minút prevrieť, 10 minút odstáť, potom čaj sceďte. Pite šálku čaju trikrát denne pred jedlom.

Páčil sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*