Pripravte sa na šok. Súčasná kvalita zeleniny!

Čo sme jedli za socializmu a čo jeme dnes? Aký majú súčasné potraviny účinok na ľudský organizmus? Čo pred nami zostáva skryté a prečo? SR a ČR sú na tom podobne…

Genocída
  • Genocídou sa rozumie ktorýkoľvek z nižšie uvedených činov, spáchaných v úmysle zničiť úplne alebo čiastočne niektorú národnú, etnickú, rasovú alebo náboženskú skupinu ako takú:
  • spôsobenie ťažkých telesných ublížení alebo duševných porúch členom takejto skupiny;
  • úmyselné uvedenie ktorejkoľvek skupiny do takých životných podmienok, ktoré majú privodiť jej úplné alebo čiastočné fyzické zničenie;
  • opatrenia smerujúce k tomu, aby sa v takej skupine bránilo rodeniu detí.

V histórii ľudstva nájdeme veľa období, keď ľudia nemali čo jesť, kedy vďaka tomu jedli čokoľvek, čo aspoň zdanlivo mohlo zasýtiť hlad. Existuje však iba jedno obdobie, kedy ľudia žijú v relatívnom blahobyte a napriek tomu vedome do jedla primiešavajú jedy, ktoré preukázateľne poškodzujú ich zdravie.

Žiaľ, v tomto období žijeme posledných 20 rokov.

Kvalita potravín: Ako ju porovnať

Aby sme mohli objektívne porovnať a hodnotiť kvalitu potravín, musíme ísť do minulosti a pozrieť sa na normy, ktoré túto oblasť regulovali skôr a teraz.

Ovocie a zelenina

Pri zelenine a ovocí si musíme dávať pozor najmä na dve veci. Na dusičnany a pesticídy.

Dusičnany

Čo sú dusičnany?

Dusičnany sú chemicky soli kyseliny dusičnej (napr. draselné alebo sodné soli) tvoriace prirodzenú súčasť rastlinnej i živočíšnej hmoty (produkty metabolizmu).

Možné nebezpečenstvo pre ľudský organizmus:

Metabolickou premenou dusičnanov v ľudskom tele vznikajú dusitany a tie sa premieňajú ďalej na nitrozamíny s karcinogénnymi (rakovinu vyvolávajúcimi) účinkami. Ďalšie nebezpečenstvo predstavujú dusičnany u dojčiat.

Viažu sa na červené krvné farbivo hemoglobín, ktoré má u malých detí inú chemickú štruktúru a blokujú tak prenos kyslíka v tele. To môže spôsobiť dýchacie problémy detí sprevádzané modraním tkanív – tzv. cyanóza dojčiat – až udusením.

Limity na dusičnany za socializmu a dnes

V súčasnej dobe nás oficiálne médiá informujú o tom, že limity dusičnanov „nie sú prekračované.“ Zdalo by sa, že všetko je v poriadku.
Poďme sa pozrieť, čo sa skrýva pod pojmom limity „neboli prekročené“.

Zrušenie limitu na dusičnany u väčšiny ovocia a zeleniny

Tu je prehľadne urobená tabuľka limitov tak, ako sa menili v čase. Vidíte v nej pôvodné, veľmi prísne normy platné za socializmu (stĺpec rok 1986), cez čiastočné uvoľnenie týchto noriem po zmene režimu (stĺpec rok 2002) až po súčasnú dobu, kedy sme v EÚ a kedy boli limity väčšinou zrušené a pri zvyšku boli masívne zdvihnuté (stĺpec 2012).

Z tabuľky je zrejmé, že všetko je podriadené čo najvyšším výnosom, teda masívnemu používaniu hnojív. Ide o peniaze, zdravie populácie nikoho nezaujíma.

Záver
  • U väčšiny ovocia a zeleniny nie sú limity vôbec stanovené.
  • Limity boli proti roku 1986 niekoľkonásobne zdvihnuté.
  • Pôvodné normy platné za socializmu sú bežne prekračované o stovky percent.
  • Fakticky sa prestali dusičnany kontrolovať – za celý rok 2012 sa kontrolovalo iba 99 vzoriek zeleniny.
  • Nekontrolujú sa základné druhy zeleniny, ako sú papriky a paradajky.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*