Prírodné antibiotikum, čistič krvi, antioxidant a výborný pomocník v kuchyni: Toto je božská bylina pre ľudí!

V súčasnosti je potrebné čo najskôr riešiť rôzne ochorenia. V momente, keď sa u vás objaví choroba, pravdepodobne siahnete po liekoch ako väčšina ľudí. Sú spoľahlivé, pracujú veľmi rýchlo a to je to, čo v tej chvíli potrebujete.

Môžu však mať viacero negatívnych účinkov, ktoré môžu váš organizmus skôr potrápiť. Stojí to za krátkodobú úľavu?

Spoznajte bazalku lepšie

Tak ako to poznáte vy, poznali to ľudia od nepamäti. Rovnako ako iné byliny sa používajú na liečbu rôznych zdravotných ťažkostí, ako sú astma, cukrovka, obličkové kamene, impotencia, alergie, neplodnosť atď.

Prvé zmienky o bazalke pochádzajú od starých Grékov, Egypťanov, Rimanov a obyvateľov Indie spred viac ako 2000 rokov. Vedeli ste napríklad, že existuje až 60 odrôd bazalky? Líšia sa najmä vôňou, vzhľadom a chuťou.

Bazalka je veľmi aromatická rastlina s oválnymi a väčšinou zelenými listami.

Vhodná liečba

Výber správneho lieku je veľmi dôležitý, ale ak je to len trochu možné, môžete siahnuť po prírodných prostriedkoch. Ľudia používajú najrôznejšie bylinky na liečenie najrôznejších zdravotných problémov.

A práve jednu skvelú bylinku, ako ste už zistili, je bazalka, ktorá pomáha liečiť mnohé zdravotné problémy, vám teraz prinášame.

5 výhod a spôsobov použitia bazalky
  • #1 Silný antioxidant

Jednou z hlavných výhod bazalky je jej schopnosť pomáhať v boji proti voľným radikálom. Pomáha tiež chrániť štruktúru DNA a buniek. Bazalka obsahuje dva dôležité flavonoidné antioxidanty, známe ako orientín a viceninare, ktoré pomáhajú chrániť biele krvinky.

Tie sú zodpovedné za imunitné funkcie, ako aj za bunkové štruktúry, v ktorých je uložená DNA. Ďalším silným antioxidantom v bazalke je betakarotén, ktorý sa v tele mení na vitamín A. Zabraňuje oxidácii cholesterolu a chráni srdce a cievy. Beta-karotén je tiež výborný na prevenciu rôznych ochorení vrátane:

  • astmy
  • osteoartrózy
  • a reumatoidnej artritídy, ktoré sú zvyčajne dôsledkom voľných radikálov.

#2 Chráni srdce a cievy

Bazalka môže pomôcť svalom, ktoré kontrolujú činnosť ciev, aby sa stiahli, uvoľnili a podporili zdravý krvný tlak. Medzi výhody bazalky patrí aj to, že pomáha predchádzať nebezpečnej agregácii krvných doštičiek, čo je spojenie krvných doštičiek, ktoré môžu vytvoriť zrazeninu v tepnách a spôsobiť zástavu srdca.

Bazalkový extrakt tiež pomáha znižovať zápal v cievach.

  • #3 Prírodné antibiotikum

Ďalšou výhodou bazalkových éterických olejov je ochrana pred rastom škodlivých baktérií. V štúdiách sa dokonca ukázalo, že extrakt z bazalky je užitočný pri potláčaní rezistentných kmeňov baktérií, ktoré nereagujú na liečbu antibiotikami.

  • #4 bojuje proti stresu

Štúdie ukazujú, že bazalka má silný potenciál pôsobiť ako prírodný adaptogén, rastlinný liek, ktorý pomáha telu prispôsobiť sa stresu a normalizovať škodlivé účinky stresorov na telesné procesy. Vedci skúmali antistresové účinky čerstvých listov bazalky podávaných pokusným osobám.

Boli vystavení vysoko stresovému prostrediu; po použití bazalky zistili významné zlepšenie úrovne oxidačného stresu.

  • #5 Bazalka v kuchyni

Bazalka sa používa v kuchyniach na celom svete vďaka svojej jedinečnej chuti. Vždy je dobré pridať ju na konci varenia, aby sa zachovala jej chuť. Vždy, keď je to možné, používajte čerstvú bazalku. Aby sme vám poskytli inšpiráciu, prinášame vám niekoľko tipov, ako ho použiť v kuchyni.

Ovocný šalát s bazalkou

Pripravte si neprekonateľný ovocný šalát z melóna, jahôd a čučoriedok. Pridajte citrónovú šťavu a hrsť nasekaných lístkov bazalky, ktorá dodá všetkým chutiam nádhernú arómu.

Bazalkový sorbet

Zmrzlina alebo ľadový sorbet sú prirodzeným doplnkom teplého počasia. Pripravte si neodolateľný jahodovo-bazalkový dezert a zaujmite svojich priateľov jeho jedinečnou chuťou.

Budete potrebovať: 3 šálky jahôd alebo jahodovej šťavy, ½ šálky cukru, hrsť bazalkových listov, 1 šálku vody a šťavu z jedného citróna.

Všetky prísady vložte do mixéra a dôkladne rozmixujte. Nalejte do plastovej misky a vložte do mrazničky aspoň na 2 hodiny. Počas toho zmes premiešajte vidličkou, aby sa vytvoril sorbet.

Bazalkové maslo

Po bazalkovom masle sa na stole zapráši. Je vynikajúca na tmavom chlebe a mierne osolená, alebo ju môžete použiť na zemiaky, do zemiakovej kaše či na pečené ryby.

Potrebujete: 125 g masla, hrsť čerstvej bazalky, soľ a korenie.

Maslo nechajte zmäknúť pri izbovej teplote, lístky bazalky nasekajte nadrobno a v miske ich rozotrite s maslom, soľou a korením. Ochutené maslo vložte do plastovej nádoby alebo z neho vytvarujte guľky a zabaľte ich do potravinovej fólie. Dajte ich do chladničky stuhnúť a potom si vychutnajte túto pochúťku.

Ak sa Vám článok páčil, podeľte sa oň aj so svojimi priateľmi a rodinou.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*