Rakovina hrubého čreva: 6 spôsobov, ako znížiť riziko ochorenia!

Kolorektálny karcinóm je jedným z najčastejších zhubných nádorov v rozvinutých krajinách a zároveň druhou najčastejšou príčinou úmrtí na zhubné ochorenia na celom svete.

Prevažná väčšina prípadov sa vyvíja na podklade prekanceróznych lézií (adenomatóznych polypov) a v počiatočných štádiách nie sú viditeľné žiadne príznaky.

Existujú však spôsoby, ako sa pred touto nebezpečnou chorobou chrániť a chrániť si zdravie hrubého čreva.

  • Podľa Americkej onkologickej spoločnosti (ACS) je prvým krokom v prevencii tohto ochorenia skríning. Skríning je určený pre ľudí vo veku 50 – 75 rokov, zatiaľ čo ACS odporúča skríning všeobecnej populácie vo veku 45 rokov. V skutočnosti sa očakáva, že v 25 % prípadov sa nájde adenomatózny polyp. Test s najvyššou citlivosťou na skríning je kolonoskopia.
  • Vyvážená strava s dostatkom zeleniny, ovocia a celozrnných výrobkov sa tiež spája so zníženým rizikom rakoviny hrubého čreva alebo konečníka. Odporúča sa tiež znížiť konzumáciu červeného a spracovaného mäsa, ktoré sa spája so zvýšeným rizikom vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka.
  • Úloha fyzickej aktivity v prevencii kolorektálneho karcinómu je dôležitá. Dôkazy poukazujú na zvýšené riziko kolorektálneho karcinómu u osôb, ktoré sú menej fyzicky aktívne.

  • Ďalším krokom v prevencii rizika je kontrola telesnej hmotnosti. Ľudia s nadváhou a obezitou majú vyššie riziko úmrtia na rakovinu hrubého čreva a konečníka. Zdravá strava a zvýšená fyzická aktivita prispievajú k lepšej kontrole hmotnosti.
  • Ďalším dôležitým krokom v prevencii rakoviny hrubého čreva a konečníka je vyhýbanie sa fajčeniu, pretože riziko ochorenia a úmrtia je u fajčiarov vyššie.
  • Podľa usmernení ACS sa tiež odporúča vyhýbať sa alkoholu. Pre tých, ktorí na pití stále trvajú, sa však odporúča striedma konzumácia, pričom muži by nemali prekročiť dva nápoje denne a ženy jeden.
Ak Vás tieto informácie zaujali a príspevok sa Vám páči, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi a rodinou, aby aj oni mali na pamäti, čo je potrebné robiť, aby sa chránili a znížili riziko tohto ochorenia.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*