
Čerstvá žerucha je nielen veľmi chutná, ale má aj veľmi silné liečivé účinky. Čerstvé zelené výhonky sa konzumujú surové, pridávajú sa do šalátov, smoothies alebo sa nimi posype chlieb s maslom, dusené mäso a polievky.
Semená žeruchy sa môžu používať ako korenie, rovnako ako horčičné semená. Čerstvé listy majú podobnú chuť ako chren, ale sú oveľa jemnejšie a nie tak výrazné.
100 gramov má potom silu celej lekárničky, je plná vitamínov, minerálov a rôznych prospešných enzýmov. Obsahujú železo, fosfor, mangán, meď, zinok, jód (15-45 mg na 100 gramov), vápnik (200 mg na 100 gramov), vitamín C (140 mg na 100 gramov), vitamíny A, B, E a karotén.
Prospešné vlastnosti:
- stimulátor chuti do jedla, stimulátor trávenia
- dopĺňa telu minerály
- odporúča sa proti anémii
- reguluje hladinu cukru v krvi
- čistenie krvi a krvotvorba
- odporúčané pri prechladnutí a kašli
- vermifúga
- blahodárne pôsobí aj na ekzémy, psoriázu a svrab
Používajte interne:
- Je to veľmi účinný detoxikačný prostriedok, preto by sa mala používať ako liek.
Používajte externe:
- V prípade vypadávania vlasov roztlačte hrsť žeruchy s trochou vody a naneste na pokožku hlavy. Dobre vmasírujte do pokožky hlavy, čím oživíte vlasové folikuly a stimulujete krvný obeh.
- Zmiešajte trochu žeruchy s medom a ráno a večer si ju votrite do pokožky hlavy. Pomôže vám to zbaviť sa akné a ďalších rôznych kožných problémov.
Podeľte sa o tento článok aj so svojimi priateľmi. Ďakujeme.
Leave a Reply