Rastlina, ktorá lieči takmer všetko, ale nikto o tom nevedel (až doteraz)!

Čerstvá žerucha je nielen veľmi chutná, ale má aj veľmi silné liečivé účinky. Čerstvé zelené výhonky sa konzumujú surové, pridávajú sa do šalátov, smoothies alebo sa nimi posype chlieb s maslom, dusené mäso a polievky.

Semená žeruchy sa môžu používať ako korenie, rovnako ako horčičné semená. Čerstvé listy majú podobnú chuť ako chren, ale sú oveľa jemnejšie a nie tak výrazné.

100 gramov má potom silu celej lekárničky, je plná vitamínov, minerálov a rôznych prospešných enzýmov. Obsahujú železo, fosfor, mangán, meď, zinok, jód (15-45 mg na 100 gramov), vápnik (200 mg na 100 gramov), vitamín C (140 mg na 100 gramov), vitamíny A, B, E a karotén.

Prospešné vlastnosti:
  • stimulátor chuti do jedla, stimulátor trávenia
  • dopĺňa telu minerály
  • odporúča sa proti anémii
  • reguluje hladinu cukru v krvi
  • čistenie krvi a krvotvorba
  • odporúčané pri prechladnutí a kašli
  • vermifúga
  • blahodárne pôsobí aj na ekzémy, psoriázu a svrab
Používajte interne:
  • Je to veľmi účinný detoxikačný prostriedok, preto by sa mala používať ako liek.
Používajte externe:
  • V prípade vypadávania vlasov roztlačte hrsť žeruchy s trochou vody a naneste na pokožku hlavy. Dobre vmasírujte do pokožky hlavy, čím oživíte vlasové folikuly a stimulujete krvný obeh.
  • Zmiešajte trochu žeruchy s medom a ráno a večer si ju votrite do pokožky hlavy. Pomôže vám to zbaviť sa akné a ďalších rôznych kožných problémov.
Podeľte sa o tento článok aj so svojimi priateľmi. Ďakujeme.

 

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*