Recept na “citrónovník”: Lahodný, osviežujúci koláč s výrazným citrónovým nádychom. Ľahký, nie príliš sladký!

Ingrediencie:
  • 4 vajcia
  • 2/3 šálky cukru (150 g)
  • 1/4 čajovej lyžičky soli (2 g)
  • 3/4 šálky polohrubej múky (120 g)
  • 1/4 šálky zemiakovej múky (1 plná polievková lyžica, 20 g)
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva (5 g)
Na sušienkový punč
  • 1/2 šálky prevarenej vody
  • 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 1 lyžička cukru
Na citrónový krém
  • 2 smotanové pudingy bez cukru (2 x 40 g)
  • 2/3 šálky cukru (150 g)
  • 1/2 šálky citrónovej šťavy (2-3 veľké citróny) 125 ml
  • 1,5 šálky vody (375 ml)
  • 250 g mäkkého masla
  • 1 balíček sušienok (cca 200 g)
Na citrónovú penu
  • 600 g 30% smotany, vychladenej
  • 2 citrónové želé
  • + 2 citrónové želé navyše

Postup:
  1. Cesto:Do misy mixéra dáme vajcia, pridáme cukor a soľ a celé šľaháme 15 minút, kým pena nie je tuhá a veľmi svetlá.
  2. Medzitým zmiešajte múku, zemiakovú múku a prášok do pečiva v samostatnej miske a preosejte.
  3. Keď je pena hotová, odstavte mixér a pomaly pridávajte suché ingrediencie, pričom jemne, ale zároveň dôkladne miešajte, aby ste dosiahli na dno misy.
  4. Hotové cesto vylejeme na plech, ktorého dno je vystlané papierom na pečenie.
  5. Piškótu pečieme na druhom stupni odspodu v rúre predhriatej na 160 stupňov C (horný a spodný ohrev, bez horúceho vzduchu).Po upečení ihneď vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
  6. Punč: Všetky ingrediencie spolu zmiešame. Punč je možné pripraviť vopred a skladovať v chladničke.
  7. Krém: Za občasného miešania prevarte jeden pohár vody, citrónovú šťavu a všetok cukor. Medzitým zmiešame zvyšnú 1/2 hrnčeka vody s pudingmi. Keď voda s cukrom a citrónom zovrie, zlejeme rozmixované pudingy a za stáleho miešania uvaríme (puding sa ľahko pripáli).
  8. Keď puding vrie, vypneme oheň, puding pevne prikryjeme a necháme vychladnúť. Mäkké maslo potom rozdrobíme a po lyžičke pridáme vychladnutý puding. Hotový krém dáme na predtým namočenú piškótu, zarovnáme a prikryjeme vrstvou sušienok.
  9. Pena: Želé rozpustíme v 1 šálke horúcej vody (250 ml) a necháme vychladnúť. Potom vychladnutý smotanu vyšľaháme dotuha. Potom pomaly prilievame vychladnuté želé. Všetko krátko premiešame. Keď hmota začne mierne tuhnúť, poukladáme ju na sušienky. Cesto dáme do chladničky na koncentráciu.
  10. V tomto čase rozpustite ďalšie želé v dvoch polovičných pohároch horúcej vody (400 ml). Keď želé začne tuhnúť, nalejeme ho na vrch koláča. Vložte ich do chladničky na niekoľko hodín alebo cez noc.
Prajeme dobrú chuť a príjemnú prípravu!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*