Prísady:
- 125 g mandľovej múky (alebo mleté mandle)
- 125 g práškového cukru
- 110 g bielkov (z približne 4 vajec), rozdelených na polovicu, t. j. 55 g + 55 g bielkov
- 150 g obyčajného cukru
- 2,5 PL vody (38 ml alebo 2 PL a 1 čajová lyžička)*.
- *Mám na mysli veľké a pomerne hlboké polievkové lyžice, ale je dobré to odmerať, pretože napríklad v mojom prípade to vychádza 3-4 polievkové lyžice (moje sú dosť ploché)
Makrónkový krém:
- 200 g vychladenej 30% smotany
- 250 g syra mascarpone
- 2 lyžice práškového cukru
Postup:
- Mandľovú múku a práškový cukor spolu zomelieme. Potom ich preosejte, aby ste sa zbavili väčších kúskov nerozomletých mandlí. Vďaka tomu budú makrónky hladké a lesklé.
- K pomletým a preosiatym mandliam pridajte 55 g bielkov. Odložte.
- Do hrnca nasypte 150 g cukru a pridajte vodu. Hrniec postavte na mierny oheň a pomaly zohrievajte. Na začiatku ohrievania môžete zľahka miešať, ale dávajte pozor, aby kryštáliky cukru neskončili na stenách hrnca. Takéto nerozpustené kryštáliky cukru môžu zmeniť celý vriaci cukrový sirup na hrudkovitú hmotu.
- Varný sirup zohrejte na 112 °C. Keď sirup dosiahne túto teplotu, v samostatnej miske začnite pomaly šľahať zvyšných 55 g bielkov.
- Keď vriaci sirup dosiahne 118 °C, vypnite oheň a opatrne, pomaly vlejte sirup do vyšľahaných bielkov. Počas tejto doby nepretržite šľahajte. Pokračujte v šľahaní ešte niekoľko minút, kým nevznikne skutočne stabilná, tuhá a lesklá pena.
- Pred samotným koncom šľahania môžete pridať niekoľko kvapiek vybraného potravinárskeho gélového farbiva. Na zafarbenie makrónok možno použiť aj práškové farbivá. Tie by sa však mali pridať oveľa skôr k bielkom, aby sa stihli dôkladne rozpustiť. Nezabudnite, že farba počas pečenia mierne vybledne, preto vytvorte o niečo výraznejší odtieň, než aký chcete dosiahnuť.
- Pripravenú penu vlejte do mandľovej múky a miešajte, kým cesto nezačne jemne stekať zo stierky. * Pripravené cesto preložíme do formičky na cukrovinky a vytlačíme makrónky na plech vyložený papierom na pečenie. Sušienky pečte v rúre vyhriatej na 150 °C približne 20-25 minút. Upečenú časť sušienok nechajte na plechu vychladnúť. Horúce sa ľahko drobia a ťažko sa odlepujú od papiera na pečenie. * Pre mňa osobne to bola najťažšia časť pečenia makrónok. Niekedy sa vám to podarí hneď a vycítite správnu konzistenciu, inokedy sa musíte “pohrať” s niekoľkými podnosmi makrónok, aby ste vycítili, aká by mala byť správna hustota cesta.
- Krém: Vyšľahajte smotanu s cukrom, pridajte mascarpone a šľahajte, kým zmes nie je tuhá. Potom poskladajte makrónky.
Nenechajte sa odradiť prípadnými neúspechmi. Keď to raz zvládnete, výroba makróniek bude hračka 🙂 .
Dobrú chuť!
Leave a Reply