Ingrediencie na piškótové cesto:
- 4 vajcia
- 3/4 šálky cukru (130 gramov)
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 hrnček hladkej múky (140 gramov)
- 1 lyžička prášku do pečiva
Ostatné zložky:
- 660 ml hustej smotany 30%
- 500 gramov syra mascarpone
- 4 zarovnané lyžičky želatíny
- 4 polievkové lyžice práškového cukru
- 1 a 1/2 lyžice kakaa
- plechovka broskýň v sirupe
- 2 pomarančové alebo broskyňové želé
- balenie sušienok
- 100 gramov mliečnej alebo horkej čokolády
- trochu mlieka 2-3 lyžice
Príprava:
- Upečieme piškótu: z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ku koncu šľahania pridáme cukor a vanilkový cukor, k vyšľahaným bielkom pridáme žĺtky, potom pridáme múku s práškom do pečiva, dôkladne premiešame a cesto vylejeme do formy 40 × 26 cm plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme asi 25-30 minút na sucho.
- Upečený koláč necháme úplne vychladnúť, medzitým rozpustíme želé v 3 pohároch horúcej vody (pohár s objemom 250 ml) a necháme vychladnúť. Scedené broskyne zo sirupu nakrájame na tenké plátky.
- Upečenú piškótu vyberieme z plechu, stiahneme z papiera a s papierom vystlaným vložíme späť do pekáča. Lyžicou / vidličkou jemne zoškrabeme / odoberieme pripečenú vrchnú “kôrku”, aby hmota lepšie priľnula k cestu.
- Keď je želé husté / stuhnuté, začneme pripravovať hmotu. Želatínu nasypeme do pohára a zalejeme 1/3 šálky studenej vody, premiešame a necháme napučať.
- Do misky nalejeme dobre vychladenú smotanu, pridáme syr mascarpone a práškový cukor. Celé to vyšľaháme do tuhej hmoty. Keď je hmota vyšľahaná, želatínu zohrejeme na pár sekúnd v mikrovlnnej rúre, aby bola tekutá, musíme dávať pozor, aby sa nerozvarila,
do rozpustenej želatíny pridáme polievkovú lyžicu – dve vyšľahané hmoty, prudko premiešame, vlejeme do smotany a krátko premiešame. - Na upečené cesto natrieme polovicou hmoty, na hmotu poukladáme broskyne a potrieme stužujúcim želé. Želé nemôže byť tekuté, pretože sa vsiakne do hmoty a piškót.
- Do zvyšnej polovice hmoty pridáme kakao a krátko miešame, kým hmota nie je homogénna.
- Kakaovú hmotu dáme na odstaté želé a jemne ju rovnomerne rozotrieme po celom ceste. Na cesto poukladáme sušienky, pritlačíme ich k hmote.
- Do hrnčeka / misky rozdrobíme čokoládu, zalejeme ju mliekom a vložíme do mikrovlnnej rúry, rozpustenú čokoládu miešame, kým nevznikne jednotná glazúra. Koláč polejeme cik-cakmi a dáme na noc do chladničky.
Dobrú chuť! 💗
Leave a Reply