Recept na šampanský koláč: Dokonalé spojenie nadýchanej piškóty, ovocia a želé!

Ingrediencie na piškótové cesto:
  • 4 vajcia
  • 3/4 šálky cukru (130 gramov)
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 hrnček hladkej múky (140 gramov)
  • 1 lyžička prášku do pečiva
Ostatné zložky:
  • 660 ml hustej smotany 30%
  • 500 gramov syra mascarpone
  • 4 zarovnané lyžičky želatíny
  • 4 polievkové lyžice práškového cukru
  • 1 a 1/2 lyžice kakaa
  • plechovka broskýň v sirupe
  • 2 pomarančové alebo broskyňové želé
  • balenie sušienok
  • 100 gramov mliečnej alebo horkej čokolády
  • trochu mlieka 2-3 lyžice

Príprava:
  1. Upečieme piškótu: z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ku koncu šľahania pridáme cukor a vanilkový cukor, k vyšľahaným bielkom pridáme žĺtky, potom pridáme múku s práškom do pečiva, dôkladne premiešame a cesto vylejeme do formy 40 × 26 cm plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme asi 25-30 minút na sucho.
  2. Upečený koláč necháme úplne vychladnúť, medzitým rozpustíme želé v 3 pohároch horúcej vody (pohár s objemom 250 ml) a necháme vychladnúť. Scedené broskyne zo sirupu nakrájame na tenké plátky.
  3. Upečenú piškótu vyberieme z plechu, stiahneme z papiera a s papierom vystlaným vložíme späť do pekáča. Lyžicou / vidličkou jemne zoškrabeme / odoberieme pripečenú vrchnú “kôrku”, aby hmota lepšie priľnula k cestu.
  4. Keď je želé husté / stuhnuté, začneme pripravovať hmotu. Želatínu nasypeme do pohára a zalejeme 1/3 šálky studenej vody, premiešame a necháme napučať.
  5. Do misky nalejeme dobre vychladenú smotanu, pridáme syr mascarpone a práškový cukor. Celé to vyšľaháme do tuhej hmoty. Keď je hmota vyšľahaná, želatínu zohrejeme na pár sekúnd v mikrovlnnej rúre, aby bola tekutá, musíme dávať pozor, aby sa nerozvarila,
    do rozpustenej želatíny pridáme polievkovú lyžicu – dve vyšľahané hmoty, prudko premiešame, vlejeme do smotany a krátko premiešame.
  6. Na upečené cesto natrieme polovicou hmoty, na hmotu poukladáme broskyne a potrieme stužujúcim želé. Želé nemôže byť tekuté, pretože sa vsiakne do hmoty a piškót.
  7. Do zvyšnej polovice hmoty pridáme kakao a krátko miešame, kým hmota nie je homogénna.
  8. Kakaovú hmotu dáme na odstaté želé a jemne ju rovnomerne rozotrieme po celom ceste. Na cesto poukladáme sušienky, pritlačíme ich k hmote.
  9. Do hrnčeka / misky rozdrobíme čokoládu, zalejeme ju mliekom a vložíme do mikrovlnnej rúry, rozpustenú čokoládu miešame, kým nevznikne jednotná glazúra. Koláč polejeme cik-cakmi a dáme na noc do chladničky.
Dobrú chuť! 💗

Written By
More from redakcia
Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *