Recept na šišky plnené marmeládou: Je to starý recept a presne takéto podávala moja stará mama, odkedy si pamätám.

Zloženie:
  • 550 g hladkej múky
  • 30 g čerstvého droždia
  • 4 lyžice cukru
  • 80 g rozpusteného masla
  • 200 ml teplého mlieka
  • 2 žĺtky
  • 16 g vanilkového cukru
  • 1 PL vodky alebo liehu
Okrem toho:
  • marmeláda
  • práškový cukor na posypanie
  • olej

Postup:
  1. Do misky rozdrobte droždie, pridajte cukor a vlažné mlieko, dôkladne premiešajte a nechajte 10 minút kysnúť.
  2. Do väčšej misy pridáme preosiatu múku, rozpustené maslo, žĺtky, vodku a vykysnutý kvások.
  3. Vymiesime hladké a pružné cesto. Prikryte ho utierkou a odložte na teplé miesto na približne 60 minút.
  4. Vykysnuté cesto rozdeľte na polovicu. Jemne ho rozvaľkajte na hrúbku približne 1,2-2 cm.
  5. Pomocou pohára vykrojte kolieska a nechajte ich asi 10 minút kysnúť.
  6. Na panvici rozohrejte olej – mal by mať 175 °C, ale ak nemáte teplomer, rozohrejte olej, potom ho dajte na stredný plyn a vložte doň malý kúsok cesta. Ak po približne 3 sekundách krásne stúpne a vytvorí sa svetlý okraj, je to skvelé, ak náhle veľmi rýchlo stmavne, potom je teplota príliš vysoká a v strede budú surové. Ak cesto nevykysne na vrch oleja, ale zostane dlho na dne, olej je príliš studený.
  7. Smažte z oboch strán dozlatista.
  8. Odstránené šišky položte na papierovú utierku, aby sa z nich odsal prebytočný tuk. Pomocou striekačky naplňte šišky marmeládou. Nakoniec posypeme práškovým cukrom.
Prajeme dobrú chuť!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*