Zloženie:
- 550 g hladkej múky
- 30 g čerstvého droždia
- 4 lyžice cukru
- 80 g rozpusteného masla
- 200 ml teplého mlieka
- 2 žĺtky
- 16 g vanilkového cukru
- 1 PL vodky alebo liehu
Okrem toho:
- marmeláda
- práškový cukor na posypanie
- olej
Postup:
- Do misky rozdrobte droždie, pridajte cukor a vlažné mlieko, dôkladne premiešajte a nechajte 10 minút kysnúť.
- Do väčšej misy pridáme preosiatu múku, rozpustené maslo, žĺtky, vodku a vykysnutý kvások.
- Vymiesime hladké a pružné cesto. Prikryte ho utierkou a odložte na teplé miesto na približne 60 minút.
- Vykysnuté cesto rozdeľte na polovicu. Jemne ho rozvaľkajte na hrúbku približne 1,2-2 cm.
- Pomocou pohára vykrojte kolieska a nechajte ich asi 10 minút kysnúť.
- Na panvici rozohrejte olej – mal by mať 175 °C, ale ak nemáte teplomer, rozohrejte olej, potom ho dajte na stredný plyn a vložte doň malý kúsok cesta. Ak po približne 3 sekundách krásne stúpne a vytvorí sa svetlý okraj, je to skvelé, ak náhle veľmi rýchlo stmavne, potom je teplota príliš vysoká a v strede budú surové. Ak cesto nevykysne na vrch oleja, ale zostane dlho na dne, olej je príliš studený.
- Smažte z oboch strán dozlatista.
- Odstránené šišky položte na papierovú utierku, aby sa z nich odsal prebytočný tuk. Pomocou striekačky naplňte šišky marmeládou. Nakoniec posypeme práškovým cukrom.
Prajeme dobrú chuť!
Leave a Reply