Recept od babičky: Najlepší makový koláč pod slnkom!

Tento koláč je výborný a to nie je všetko, vydrží skutočne dlho. Môže za to fakt, že naše babičky nemali času nazvyš a vedeli pripravovať dezerty, ktoré pokojne vydržali aj niekoľko dní. V našej rodine sa však dlho neohreje. Je to podobné, ako s teplými rožkami:D

Čo budeme potrebovať:

  • 300 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • ½ bal. prášku do pečiva
  • 3 žĺtky
  • 100 g kyslej smotany

Na náplň:

  • 140 g polohrubej múky
  • 200 mletého maku
  • 150 g práškového cukru
  • 2 bal. vanilkového cukru
  • ½ bal. prášku do pečiva
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 100 g zmäknutého masla
  • štipku soli
  • 3 bielky ušľahané na sneh
  • Kôru z 1 citróna

Postup:

  1. Na cesto vymiešame múku, maslo, cukor, prášok do pečiva a smotanu rozotrenú so žĺtkami. Vypracujeme hladké, ale tuhé cesto, ktoré vytvarujeme do bochníčkov, zabalíme do fólie a uložíme do chladničky aspoň na 30 minút.
  2. Na náplň si zmiešame v jednej miske sypké prísady a v druhej mlieko s rozpusteným maslom a citrónovou kôrou.
  3. Tekutú zmes pomaly vmiešame do tej sypkej pomocou šľahača. Nakoniec opatrne vmiešame do zmesi aj sneh z bielkov a štipky soli.
  4. Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme ho na dve časti. Každú časť rozvaľkáme do tvaru plátu tak, aby nám veľkosťou sedel na plech s rozmermi 30 × 25 cm.
  5. Prvý plát uložíme na dno vymasteného plechu a navrstvíme naň náplň.
  6. Opatrne prikryjeme druhým plátom cesta a vrch poprepichujeme vidličkou.
  7. Koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov 10 minút.
  8. Potom stiahneme na 170 stupňov a pečieme ešte 15 minút, alebo pokiaľ nie je povrch zlatistý.
  9. Necháme vychladnúť, poprášime práškovým cukrom a podávame.

Dobrú chuť!
Zdieľajte tento super recept aj so svojimi priateľmi na facebooku. Ďakujeme 🙂

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*