Tento koláč je výborný a to nie je všetko, vydrží skutočne dlho. Môže za to fakt, že naše babičky nemali času nazvyš a vedeli pripravovať dezerty, ktoré pokojne vydržali aj niekoľko dní. V našej rodine sa však dlho neohreje. Je to podobné, ako s teplými rožkami:D
Čo budeme potrebovať:
- 300 g hladkej múky
- 100 g masla
- 100 g práškového cukru
- ½ bal. prášku do pečiva
- 3 žĺtky
- 100 g kyslej smotany
Na náplň:
- 140 g polohrubej múky
- 200 mletého maku
- 150 g práškového cukru
- 2 bal. vanilkového cukru
- ½ bal. prášku do pečiva
- 200 ml vlažného mlieka
- 100 g zmäknutého masla
- štipku soli
- 3 bielky ušľahané na sneh
- Kôru z 1 citróna
Postup:
- Na cesto vymiešame múku, maslo, cukor, prášok do pečiva a smotanu rozotrenú so žĺtkami. Vypracujeme hladké, ale tuhé cesto, ktoré vytvarujeme do bochníčkov, zabalíme do fólie a uložíme do chladničky aspoň na 30 minút.
- Na náplň si zmiešame v jednej miske sypké prísady a v druhej mlieko s rozpusteným maslom a citrónovou kôrou.
- Tekutú zmes pomaly vmiešame do tej sypkej pomocou šľahača. Nakoniec opatrne vmiešame do zmesi aj sneh z bielkov a štipky soli.
- Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme ho na dve časti. Každú časť rozvaľkáme do tvaru plátu tak, aby nám veľkosťou sedel na plech s rozmermi 30 × 25 cm.
- Prvý plát uložíme na dno vymasteného plechu a navrstvíme naň náplň.
- Opatrne prikryjeme druhým plátom cesta a vrch poprepichujeme vidličkou.
- Koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov 10 minút.
- Potom stiahneme na 170 stupňov a pečieme ešte 15 minút, alebo pokiaľ nie je povrch zlatistý.
- Necháme vychladnúť, poprášime práškovým cukrom a podávame.
Leave a Reply