Recepty, ktoré si hravo poradia s kašľom, upchatým nosom alebo inými nástrahami zimy!

Jeseň je obdobie, kedy najčastejšie trpíme nádchou, kašľom a upchatým nosom. Chladné počasie, sychravo a nedostatok slnečného svitu nášmu zdraviu príliš neprospieva. Snažte sa ochoreniam predchádzať dodržiavaním hygienických pravidiel, doplňovaním vitamínov a teplým obliekaním, a pokiaľ sa predsa len nachladíte, vyskúšajte jednu z nasledujúcich metód na zmiernenie kašľa.

Skúste čiernu reďkev

Čierna reďkev je veľmi zdravá. Je to odroda reďkovky siatej, ale má mäsitú, guľovitú hľuzu tmavej farby. Táto zelenina obsahuje veľké množstvo minerálnych látok, vitamín C a vitamíny skupiny B. Reďkev čistí močové ústrojenstvo a posilňuje činnosť pečene. Má taktiež silné antivírusové a antibakteriálne účinky, takže sa dá použiť ako prírodné antibiotikum.

Čierna reďkev sa dá použiť na detoxikáciu celého organizmu, je z nej ale aj výborný prírodný liek na prechladnutie, ktorý bude chutiť aj deťom. Vezmite jeden stredne veľký plod a dôkladne ho umyte. Odrežte vršok a lyžicou vo vnútri vyhĺbte jamku. Ten do polovice naplňte medom. Reďkovku potom zakryte odrezaným vrškom a nechajte dvanásť hodín odstáť. Po tejto dobe užívajte jednu čajovú lyžičku výslednej tekutiny vo vnútri.

Hrušky alebo banán s cibuľou

Horúčku a kašeľ znižujú varené a olúpané hrušky. Jednu hrušku nakrájanú na menšie kúsky vložte do pol litra vody a dvadsať minút povarte. Zakryte hrniec pokrievkou a nechajte dve hodiny odstáť. Následne všetko prefiltrujte. Každé štyri hodiny vypite 100 ml tejto šťavy. Prefiltrované hrušky môžete po vychladnutí zjesť.

Na posledný recept budete potrebovať dva banány a jednu menšiu cibuľu. Najprv cibuľu olúpte a varte v 400 ml vody tak dlho, pokiaľ sa tekutina neodparí na polovicu svojho pôvodného objemu. Medzitým banány roztlačte na kašu. Šťavu z cibule preceďte a zmiešajte s banánom. Vďaka banánu nebude chuť ostrá a zamilujú si ju aj deti. Zároveň sa jedná o veľmi účinný prostriedok proti kašľu.

 

Written By
More from Redakcia
Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *