Sezóna pirôh čerstvým ovocím sa končí, no o nápady na ne nie je núdza. Do plnky sa výborne hodí tvaroh, zelenina, krúpy a šampiňóny.
Najdôležitejšie v tomto jedle je však cesto. Malo by byť jemné, inak to bude kulinárska katastrofa. Ani tá najlepšia plnka halušky nezachráni, ak je cesto tvrdé a gumové.
Často sú za tým ingrediencie, ktoré je lepšie nepridávať. Recept na cesto je veľmi jednoduchý a je lepšie sa ho držať.
Držte sa tradičného receptu
Recept na cesto je krátky a špecifický. Mnoho ľudí si ho preto chce „vylepšiť“. A práve vtedy sa stávajú veľké chyby. Máte pokušenie pridať vajíčka?
Môžu spôsobiť, že bude tvrdé a stratí svoju nadýchanosť. Namiesto vajec stačí použiť teplú vodu a trochu soli. Tradičné cesto na pirohy sa skladá len z troch ingrediencií: múky, horúcej vody a štipky soli.
Cesto miesime, kým nie je mäkké a tvárne. Pred prípravou pirohov či halušiek by malo byť prikryté odpočívať 15-30 minút. Existujú aj recepty s vajíčkami alebo len so žĺtkom, ale tie môžu zmeniť štruktúru cesta.
Nájdu sa aj tie s tukom – olejom alebo maslom, vďaka ktorým je cesto pružnejšie. S prípravou pirohov sa však oplatí začať od základnej verzie. Keď už jeho prípravu zvládneme na výbornú, až potom môžeme uvažovať o prídavkoch.
Opatrne s múkou
Ďalšou častou chybou je prehnané množstvo múky pri posypaní dosky. Je to dôležité, pretože zabraňuje lepeniu cesta, ale prebytok múky spôsobuje, že cesto je menej pružné a tvárne. V dôsledku toho sa hotový výrobok môže ukázať ako tvrdý.
Navyše prebytočná múka na povrchu cesta sťažuje dôkladné spojenie okrajov, čo môže mať za následok, že sa pirohy počas varenia rozpadnú a plnka vytečie. Dôležité je aj to, aby bolo cesto vyvaľkané natenko, vďaka čomu sú pirohy veľmi jemné.
Tradičný recept na cesto
Ingrediencie:
- 500 g pšeničnej múky typu 450 alebo 500
- 250 ml teplej vody
- 1 lyžička soli
Prevedenie:
- Na dosku preosejeme múku a urobíme v nej jamku. Osolíme a postupne prilievame teplú vodu, pričom cesto miešame a krájame nožom.
Keď sa cesto začne formovať, miesime ho rukami asi 10 minút, kým nebude hladké a elastické. - Cesto by sa malo mierne lepiť, ale nemalo by sa lepiť na ruky. V prípade potreby môžete pridať trochu múky alebo vody. Z cesta vytvarujeme guľu, prikryjeme utierkou a necháme 30 minút odpočívať.
- Rozdeľte ho na časti. Vyvaľkáme na tenko, pohárom vykrajujeme kolieska, ktoré naplníme plnkou a zlepíme.
Varíme ich v osolenej vriacej vode asi 5 minút, vyplávajú na povrch.
Leave a Reply