Rumovo-jablkový koláč: Zaručene si pochutnáte!

Ingrediencie:
  • 7 stredne veľkých jabĺk
  • 60 g masla
  • 50 ml rumu
  • 70 g práškového cukru
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 250 ml mlieka
  • 3 vajcia
  • 1 vanilkový cukor (alebo vanilková esencia)
  • štipka soli
  • 150 g hladkej múky

Postup:

Jablká ošúpeme, odstránime jadrovníky a nakrájame ich na centimetrové mesiačiky. V hlbšej panvici rozohrejte maslo a krátko na ňom orestujte jablká. Vyberieme, zalejeme rumom, posypeme cukrom a škoricou, premiešame, prikryjeme pokrievkou a necháme asi 30 minút macerovať.

Medzitým vyšľahajte mlieko s vajcami a vanilkovým cukrom, pridajte štipku soli. Jablká nechajte odkvapkať a šťavu vmiešajte do cesta. Vymastite vyššiu tortovú formu (radšej nepoužívajte formu na koláč, skúšala som to a veľa cesta vybehlo von, lepšie je čokoľvek nepriepustné:o)) maslom a vysypte hrubou múkou a rozložte do nej jablká.

Do cesta zašľahajte múku s jablkovou šťavou, nalejte ho na jablká a pečte do zlatista pri 180 °C asi 45 minút. Posypeme práškovým cukrom a konzumujeme teplé :o)

Koláč sa neotáča, cesto sa rozlieva po celom koláči a vytvára vrstvu na spodku a na vrchu. Teplý sa zle porcuje a premiestňuje, preto je lepšie ho nechať vychladnúť, nakrájať a ohriať :o)

Dobrú chuť!💕

 

Autorka receptu: Marcela

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*