Ingrediencie:
- 7 stredne veľkých jabĺk
- 60 g masla
- 50 ml rumu
- 70 g práškového cukru
- 1 čajová lyžička škorice
- 250 ml mlieka
- 3 vajcia
- 1 vanilkový cukor (alebo vanilková esencia)
- štipka soli
- 150 g hladkej múky
Postup:
Jablká ošúpeme, odstránime jadrovníky a nakrájame ich na centimetrové mesiačiky. V hlbšej panvici rozohrejte maslo a krátko na ňom orestujte jablká. Vyberieme, zalejeme rumom, posypeme cukrom a škoricou, premiešame, prikryjeme pokrievkou a necháme asi 30 minút macerovať.
Medzitým vyšľahajte mlieko s vajcami a vanilkovým cukrom, pridajte štipku soli. Jablká nechajte odkvapkať a šťavu vmiešajte do cesta. Vymastite vyššiu tortovú formu (radšej nepoužívajte formu na koláč, skúšala som to a veľa cesta vybehlo von, lepšie je čokoľvek nepriepustné:o)) maslom a vysypte hrubou múkou a rozložte do nej jablká.
Do cesta zašľahajte múku s jablkovou šťavou, nalejte ho na jablká a pečte do zlatista pri 180 °C asi 45 minút. Posypeme práškovým cukrom a konzumujeme teplé :o)
Koláč sa neotáča, cesto sa rozlieva po celom koláči a vytvára vrstvu na spodku a na vrchu. Teplý sa zle porcuje a premiestňuje, preto je lepšie ho nechať vychladnúť, nakrájať a ohriať :o)
Dobrú chuť!💕
Autorka receptu: Marcela
Leave a Reply