Vedci objavili potravinu, ktorá zabíja 75 % rakovinových nádorov…

Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb je rakovina hrubého čreva druhou najčastejšou príčinou úmrtí na rakovinu. Napriek tomu, že sa vyskytuje často, jej príčiny zostávajú nejasné. Vedci sa však domnievajú, že toto ochorenie môže súvisieť so západným spôsobom stravovania, ktorý je typický vysokým obsahom tuku a nízkym obsahom vlákniny.

Vedci z Národnej univerzity v Singapure urobili prekvapujúci objav.

Po niekoľkých výskumoch dospeli k záveru, že jogurt na báze brokolice by mohol zabrániť vzniku rakoviny hrubého čreva a dokonca ju aj vyliečiť. Vedci zistili, že jogurt na báze známej superpotraviny, ktorej prínos pre organizmus je nespočetný, zničil 75 % nádorov u myší a viac ako 95 buniek rakoviny hrubého čreva pestovaných v laboratóriu.

Brokolica obsahuje sulfón, chemickú látku bojujúcu proti rakovine, zatiaľ čo jogurt obsahuje probiotiká, dobré baktérie, ktoré pomáhajú udržiavať flóru žalúdka a čriev. Na základe svojich zistení sa vedci domnievajú, že jogurt na báze brokolice je liekom na toto ochorenie a môže sa používať ako preventívne opatrenie, ako aj na odstránenie zvyšných rakovinových buniek po chirurgickom odstránení nádoru.

“Vzrušujúcim aspektom našej stratégie je to, že jednoducho využíva náš životný štýl a potenciálne mení našu zvyčajnú stravu na životaschopný a lacný liečebný režim,” povedal výskumník Matthew Chang, profesor na Národnej univerzite v Singapure. Profesor Matthew Chang a doktor Chun-Loong Ho vytvorili neškodný typ baktérie E. coli Nissle, ktorá sa nachádza v črevách.

Pomocou genetických metód z nich vyvinuli probiotikum, ktoré sa pripojilo na povrch buniek rakoviny čreva a uvoľnilo enzým, ktorý premenil látku obsiahnutú v brokolici a iných druhoch krížovitej zeleniny na silný protirakovinový prostriedok. Pri testoch zničil takmer všetky bunky rakoviny čreva vypestované v laboratóriu.

Pozoruhodné bolo, že kombinácia jogurtu a brokolice zničila 75 % rakovinových nádorov u myší s týmto ochorením. Nádory zistené u hlodavcov boli trikrát menšie ako u skupiny, ktorá zmesou nebola kŕmená. Vedci sa domnievajú, že táto konkrétna kombinácia sa môže použiť ako preventívne opatrenie a na odstránenie zvyšných rakovinových buniek po chirurgickom odstránení nádoru.

Zaujímavé je, že zmes nemala žiadny účinok na bunky iných druhov rakoviny, napríklad rakoviny prsníka a žalúdka. Dr. Ho dodal: “Matky majú predsa pravdu: jesť zeleninu je dôležité.”

Vedci poukazujú na to, že tieto špeciálne baktérie a denná dávka brokolice môžu udržať rakovinu na uzde.

Štúdia bola uverejnená v časopise Nature Biomedical Engineering.

Podeľte sa o tieto zaujímavé informácie aj s ostatnými.

 

 

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*